instalație de artilerie autopropulsată Americană M109, clasă de obuziere autopropulsate/armata SUA instalație de artilerie autopropulsată Americană M109, clasă de obuziere autopropulsate/armata SUA

Faptul că Ucraina va continua să fie consolidată de sistemele de artilerie occidentale este o problemă care, cu maximă probabilitate, a fost deja rezolvată. Acest lucru este demonstrat de livrarea obuzierelor M777, de începutul instruirii tunarilor noștri pe PZH German 2000, precum și de poziția guvernelor țărilor NATO de frunte.

Și una dintre principalele opțiuni pentru o astfel de armare este pistolul autopropulsat american de 155 mm M109. Argumentele în favoarea sa sunt un număr mare de sisteme de artilerie nu numai în serviciu, ci și în depozite, atât în Statele Unite, cât și în țările NATO din Europa.

ACS M109

Artileria autopropulsată de 155 mm M109 este principala armă autopropulsată a armatei americane, care a apărut în 1963 și a suferit numeroase îmbunătățiri. Și Pentagonul nu va abandona M109, care este un “veteran” al șapte războaie la scară largă, din Vietnam până în Irak.

De asemenea, acest sistem este unul dintre cele mai masive din lume și este în funcțiune cu peste 40 de țări din întreaga lume. Și având în vedere calendarul și volumul funcționării sale, a trecut prin multe upgrade-uri, la care s-au adăugat cele care au fost făcute chiar de țările de cumpărare.

ACS M109 /US ArmyACS M109/US Army

Dar, în ciuda tuturor variațiilor posibile ale M109, numai cele care se află în depozite în țările europene pot fi de interes pentru Ucraina. Potrivit informațiilor neoficiale, Norvegia și Italia iau în considerare posibilitatea transferului M109 din propriile baze de stocare.

Norvegia are până la 42 de unități M109A3GN în depozite, iar Italia a dezafectat M109L, dintre care aproximativ 150 de sisteme rămân în țară. Aceste arme autopropulsate au butoaie cu o lungime de 39 de calibre, în timp ce italienii au înlocuit arma de bază cu propriul design – FH-70.

Merită să reamintim că lungimea cilindrului este un indicator extrem de important, deoarece afectează în mod direct domeniul de ardere. Și pentru un sistem de artilerie de 155 mm cu o lungime de 39 de calibre, este de până la 24 km cu muniție standard și 30 km cu muniție reactivă activă.

 ACS M109/US Army ACS M109/US Army

M109a6 Paladin

Există stocuri și mai mari de M109 în Statele Unite și vorbim despre o versiune mai avansată a M109a6 Paladin, dezvoltată în 1991 și în această versiune rămâne cea mai comună ACS din armata americană. Există 500 de unități doar pe baze de stocare.

M109a6 Paladin este, de asemenea, echipat cu un butoi de calibru 39. Dar principalul său avantaj față de toate celelalte versiuni este în sistemul digital de control al focului. Acesta include un sistem de navigație inerțială și prin satelit și senzori care determină poziția pistolului. Acest lucru vă permite să faceți schimb de date cu Centrul de control al focului bateriei în modul automat. Și, în practică, devine posibilă deschiderea focului după ce ați luat o poziție în 30 de secunde. Și fără acest sistem, vorbim despre minute și depinde direct de calificările tunarilor.

 ACS M109 /US ArmyACS M109/US Army

De asemenea, permite fiecărei unități autopropulsate să funcționeze separat, fără a se concentra împreună la o distanță scurtă una de cealaltă, pentru o organizare mai ușoară a incendiilor. Împreună cu o gamă mai lungă, manevrabilitatea pozițională și la foc oferă un avantaj decisiv în războiul contra-baterie. Acest sistem vă permite să trageți un proiectil Excalibur de înaltă precizie, care atinge 40 km și, în general, îi conferă un avantaj final.

Dar trebuie să ținem cont de faptul că sistemul de livrare a proiectilelor din Paladin rămâne destul de arhaic, cu o automatizare minimă. Acest lucru îl face inferior unor eșantioane precum PZH 2000 German, și cu atât mai mult cu armele autopropulsate complet automatizate, cum ar fi Zuzana sau Dita.

caracteristicile Paladinului M109A6

ați putea fi, de asemenea, interesat de:

ajutați proiectul _ BTN ” >Susțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.