Puterea armatei ruse moderne trebuia să arate întregii lumi că președintele său Vladimir Putin și-a întors țara la fosta sa măreție după prăbușirea URSS.

Cu toate acestea, de fapt, planul său sa transformat într-un dezastru: în două luni de luptă, armata ucraineană a distrus mai mult de 21 de mii de militari ruși și cel puțin 1.600 de vehicule blindate, precum și zeci de aeronave și nava amiral a Flotei Mării Negre “Moscova”. Ca să nu mai vorbim de asaltul de la Kiev, care sa dovedit a fi un eșec haotic, scrie The Economist.

Leon Troțki a scris că ” fiind o copie exactă a societății, armata suferă de aceleași ulcere și, de obicei, cu o temperatură mai ridicată.” Luptele din estul și Sudul Ucrainei în următoarele săptămâni vor determina nu numai cursul războiului, ci și reputația armatei ruse și a societății pe care o întruchipează.

Anterior, economistul a scris că bugetul apărării ruse este de peste 250 de miliarde de dolari, deci de trei ori mai mare decât britanicii sau francezii, dar cea mai mare parte pare să fi fost pierdută din cauza corupției.

Până în prezent, Rusia nu a reușit să stabilească controlul asupra cerului sau să combine forța forțelor sale aeriene cu tancuri, artilerie și infanterie. Cufundați în corupție și incapabili să învețe din propriile greșeli, generalii au abandonat doctrinele militare avansate, alunecând până la distrugerea orașelor și terorizarea civililor.

Nu același lucru se poate spune despre armata ucraineană, care, în ciuda numărului mai mic de personal și echipamente, oferă rezistență eroică trupelor invadatoare și ia rapid decizii folosind date de informații în timp real. Chiar dacă campania rusă va reuși în Donbas, va face acest lucru numai datorită numărului mai mare de trupe.

Pretențiile rusești de a fi numite o forță modernă dezvoltată sunt la fel de convingătoare ca tunul tancului, care a fost lăsat să ruginească în câmpul ucrainean

Pierderile grele ale armatei ruse reprezintă o amenințare pentru Putin, inclusiv în politica internă-la urma urmei, utilizarea forței militare joacă un rol central în strategia sa menită să facă întreaga lume să se plece în fața Moscovei.

În ciuda faptului că Rusia se bucură de anumite simpatii în țări nealiniate precum Africa de Sud sau India, puterea sa moale scade. Acest proces a fost accelerat de incompetența și brutalitatea evidentă din Ucraina.

Pentru a umple acest gol între puterea sa reală și visele sale, Putin a apelat în mod repetat la o singură zonă în care Rusia poate încă să revendice un rol dominant – puterea armatei sale. În ultimii 14 ani, el a intrat de două ori în Georgia și Ucraina și, de asemenea, a intervenit în războiul din Siria. Mercenarii săi erau în Libia, mașina, Sudan și acum în Ucraina. 

Putin este un bătăuș global obsedat de inconsecvențele țării sale.

Umilința din Ucraina distruge ultima pretenție a Rusiei la statutul de superputere. Războiul se poate trage mult timp. Și în timp ce continuă, Putin nu va putea desfășura operațiuni la scară largă în altă parte. Echipamentele, muniția și forța de muncă se epuizează rapid. Restaurarea completă a forțelor ruse, precum și instruirea personalului pentru a corecta toate greșelile făcute în Ucraina, pot dura ani de zile. Și având în vedere sancțiunile actuale și viitoare, sarcina de a restabili capacitatea de luptă a armatei ruse va dura și mai mult.

Starea actuală de lucruri îi sperie nu numai pe Putin, ci și pe restul lumii, deoarece o scădere suplimentară a puterii rusești ar putea duce la acțiuni și mai nesăbuite ale Kremlinului. Vorbim despre arme chimice, biologice și nucleare, despre care Putin și guvernul său s-au lăudat în mod repetat.

Potrivit publicației, cea mai bună strategie pentru NATO acum ar fi creșterea capacității, astfel încât ar fi dificil pentru Federația Rusă să câștige chiar și în teorie. Acest lucru l-ar forța pe Putin și armata sa putredă să se abțină de la alte atacuri cu totul.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.