Avem nevoie de o justiție independentă de corupție și care să facă dreptate, - Șefa statului, după ședința CSS

Pe data de 20 martie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta despre situația excepțională din sistemul judiciar, mai precis despre blocajele create de judecătorii corupți în procesul de curățare și funcționare a justiției.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS)

În urma ședinței, membrii CSS au decis și recomandat următoarele:

Accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va fi funcțional în maximum 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători care au fost verificați de către Comisia de evaluare externă.

Parlamentul va crea Curtea Anticorupție, care va fi funcțională în cel mult 3 luni. Aceasta va examina dosarele de mare corupție și dosarele de corupție din justiție.

Ministerul JustițieiInstitutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și aduce în sistem tineri judecători.

Președinta Maia Sandu a subliniat că judecătorii trebuie să aleagă între a fi parte a problemei sau a soluției. Aceștia trebuie să se implice în procesul de curățare a justiției și de redare a prestigiului profesiei de judecător, construind astfel un sistem judiciar puternic și independent.

De asemenea, Președinta a menționat că există și judecători care își fac meseria cu demnitate și a subliniat importanța integrității în exercitarea puterii judecătorului. Maia Sandu a concluzionat că o justiție independentă și liberă de corupție este necesară pentru a construi o Moldovă europeană și pentru a restabili încrederea cetățenilor în justiție și în țara lor.