Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army

Discuțiile despre necesitatea de a furniza Ucrainei avioane americane de atac a-10 au fost auzite pentru prima dată la începutul lunii martie chiar în Statele Unite, la nivelul publicațiilor declarațiilor foștilor funcționari ai Casei Albe.

La acea vreme, armata rusă se grăbea prin Ucraina în coloane uriașe, a căror lungime ajungea până la 60 km. pentru aeronava de atac A-10, acesta a fost un obiectiv fantastic, deoarece pentru distrugerea coloanelor tancurilor sovietice a fost creat la începutul anilor 70.

Dar, după ce volantul Lend-Lease pentru Ucraina își începe activitatea în viitorul apropiat, livrările acestor aeronave devin oarecum mai realiste, dar, desigur, rămâne problema oportunității.

 Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army

capacitățile de luptă ale aeronavei de atac A-10

Spre deosebire de astfel de aeronave, cum ar fi bombardierele grele F-15 sau F-16 ușoare masive, avioanele de atac sunt mașini foarte specializate. Scopul lor este de a lovi la marginea din față a trupelor inamice și de a sprijini direct aerul unităților terestre.

Pentru a face acest lucru, stormtroopers sunt concepute pentru a fi cât mai tenace, blindate și înarmate “până la dinți”, luând toți ceilalți parametri în fundal. Acesta este exact ceea ce este A-10, care a devenit apogeul unei astfel de abordări funcționale din partea designerilor din Fairchild Republic.

În primul rând, de fapt, întreaga aeronavă este asamblată în jurul armei sale principale – un pistol automat de 30 mm GAU–8 Avenger, care cântărește 1,8 tone. Are o rată de foc de 3.900 de runde pe minut și eliberează 65 de cochilii pe secundă, care pot pătrunde în tancuri la o distanță de până la 1,2 km. această armă emite “cartea de vizită” a-10 la tragere – sunetul Brrrrrttt.

Dar aceasta este departe de singura armă a aeronavei de atac, deoarece, pe lângă aceasta, poate transporta în continuare până la 7,2 tone de arme pe 11 noduri de suspensie. În primul rând, rachete antitanc de înaltă precizie AGM-65 Maverick cu o rază de lansare de până la 28 km, rachete, precum și bombe de înaltă precizie și convenționale.

Pentru orice descriere a unei arme, statisticile reale ale utilizării sale vorbesc cel mai bine. În Cazul A-10, Operațiunea Desert Storm, în care aceste avioane de atac au distrus 900 de tancuri, 1.200 de sisteme de artilerie și alte 2.000 de vehicule. Aceste date sunt aproximative, deoarece a fost banal să nu numărăm cu exactitate. Stormtroopers au fost aruncați în luptă aproape fără întreruperi din cauza pregătirii de zbor ultra-ridicate, care s-a dovedit a fi cu 20-40% mai mare decât alte aeronave.

supraviețuirea aeronavei de atac A – 10

Când vorbesc despre supraviețuirea aeronavei de atac A-10, este necesar să înțelegem că aceasta implică posibilitatea ca mașina să se întoarcă la bază pe un motor, cu jumătate din coadă, un lift și jumătate din aripă. Și nu este noroc, este doar încorporat în designul aeronavei.

 Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army

Mai mult, toate sistemele de control din acesta sunt rezervate de trei ori – două hidraulice și un manual pe “tije”. Cabina și o parte a sistemelor sunt protejate de arme de 23 mm. Aranjamentul neobișnuit al motoarelor este, de asemenea, rezultatul protecției lor maxime împotriva focului de la sol. Șasiul, care iese cumva stângaci, este o soluție pragmatică în cazul în care trebuie să stai “pe burtă”.

În cele din urmă, A-10 este la fel de ușor de întreținut o aeronavă care nu are cerințe uriașe pentru calitatea pistelor. Și, bineînțeles, în aceste condiții, nu mai este loc pentru eleganța și netezimea rafinată a contururilor liniilor. Și dacă toate celelalte avioane americane sunt o varietate de “vulturi” și “șoimi”, atunci A-10 se numește “warthog”.

Rețineți că, în ciuda vârstei sale de jumătate de an, A-10 va servi cel puțin până în 2040. Pentru a face acest lucru, stormtroopers suferă în mod regulat upgrade-uri, iar cu oboseală structurală, se tem să înlocuiască elementele corpului aeronavei. De exemplu, acum câțiva ani, toți stormtroopers au primit aripi noi.

 Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army Stormtrooper a-10 Thunderbolt II/US Army

În același timp, pentru utilizarea cu succes a A-10 în Ucraina, în primul rând, ca și în cazul elicopterului de atac Apache AH-64, este necesar să se obțină un avantaj în aer. Și pentru a face acest lucru fără apărare aeriană deplină și luptători occidentali este extrem de dificil. De asemenea, nu uitați că A-10 nu a fost niciodată exportat, iar numărul total al acestor aeronave de atac în Statele Unite este de 283 de unități, ceea ce nu este atât pentru întreaga armată americană.

caracteristicile aeronavei de atac A – 10C

ajutați proiectulsprijiniți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.