Stormer vs GepardStormer vs Gepard

Ucraina a primit deja sistemul de Rachete Antiaeriene Britanice Stormer și pistolul autopropulsat antiaerian German Gepard. Ambele complexe au un scop similar-apărarea aeriană în zona apropiată.

Dar dacă Stormer HVM este un sistem de rachete, atunci Gepard este unul de artilerie. De asemenea, diferă în ceea ce privește sistemele de detectare a țintelor, mașina britanică are o stație de imagistică termică, cea germană are un radar. Ce este mai bine în condițiile moderne ale câmpului de luptă – în materialul UNIAN.

detectarea țintei: Stormer vs Gepard

Gepardul German, dezvoltat în anii 70 pentru a detecta ținte, folosește o stație radar care îi permite, de asemenea, să tragă cu precizie. Datele obținute de ea sunt încorporate într-un calculator balistic, care calculează independent toate erorile necesare.

Gama de detectare a țintelor de către radarul Gepard este de 15 km. dar, în același timp, radiația radar este un factor de demascare, care este înregistrat nu numai de stațiile de avertizare a amenințărilor instalate pe avioane și elicoptere, ci și de complexele de informații radio inamice. Acesta din urmă poate determina chiar coordonatele exacte ale radarului, inclusiv cele instalate pe Gepard, la o distanță de câteva zeci de kilometri.

British Stormer, care a fost creat în anii 90, nu are deloc radar. În loc de radarul obișnuit, folosește o stație de imagistică termică care nu radiază. Vă permite să detectați ținte aeriene la o distanță de până la 18 km și să o faceți complet neobservată de inamic.

Dar există o caracteristică, imagerul termic nu poate vedea prin nori sau ceață. Adică, dacă există o acoperire cu nori mici “în curte”, iar inamicul acționează deasupra ei, atunci va fi destul de dificil să-l vezi în imaginea termică. În același timp, pentru radar, norii și ceața nu reprezintă un obstacol în calea detectării țintelor aeriene.

 

Dar britanicii au decis în mod deliberat să renunțe la radar, deoarece elicopterele și avioanele de atac ale armatei ruse, pentru care a fost creat Stormer, depind și de condițiile meteorologice. Sistemele de arme pe care le au presupun vizibilitatea directă a țintei.

De exemplu, pentru eliberarea de rachete sau bombe neguidate, este necesar să se vadă ținta în vedere, iar utilizarea rachetelor antitanc cu ghidare laser necesită, în general, condiții meteorologice favorabile. Același lucru este valabil și pentru drone care pot efectua recunoașterea exclusiv sub nivelul norilor densi.

Distrugerea țintelor: Stormer vs Gepard

A doua diferență conceptuală dintre Stormer și Gepard este în mijloacele de distrugere a țintelor. Complexul Britanic folosește rachete StarStreak. Aceasta este o muniție unică formată din trei tije de tungsten separate care zboară la viteze de până la 1,3 km/s la o distanță de până la 7 km și pur și simplu străpungând ținta și, de asemenea, explodând după penetrare.

Îndrumarea StarStreak este, de asemenea, destul de neobișnuită – de-a lungul “căii laser”, când complexul “conduce” racheta într-un fascicul laser. Acesta este, de asemenea, un aspect extrem de important, deoarece toate sistemele de avertizare a amenințărilor din avioanele și elicopterele armatei ruse sunt neajutorate împotriva unui astfel de sistem.

În același timp, Gepard este un complex de artilerie antiaeriană care folosește arme automate cu tragere rapidă cu un calibru de 35 mm pentru a distruge țintele. în ciuda ratei de foc de 1100 de runde pe minut, raza efectivă de foc de la acestea este de numai 3,5 km, iar la o distanță de 4 km, auto-detonarea este declanșată de cochilii cu exploziv ridicat. Adică, raza de foc de la Gepard este jumătate din cea a Stormerului Britanic.

În general, se dovedește că furtuna are o gamă lungă de detectare a țintei, o gamă de foc și, cel mai important, o face complet neobservată de inamic. Dar depinde de vreme, deși elicopterele, avioanele de atac și dronele armatei ruse depind și de aceasta.

Singurul avantaj al Gepard este doar o stație de sondaj radar, care vă permite să utilizați eficient mașina în toate condițiile meteorologice. De aceea, una dintre modalitățile logice de a utiliza acest complex este de a nu-l plasa pe prima linie, unde pierde chiar și în fața sistemelor portabile de rachete antiaeriene precum Stinger sau Igla, ci în spate.

Capacitățile Gepard permit utilizarea sa eficientă pentru a consolida apărarea anumitor obiecte importante de impactul rachetelor de croazieră, care au atât viteză subsonică, cât și altitudine mică, precum și zbor în linie dreaptă fără manevre active.

Adică, pentru instalația antiaeriană Gepard, acestea sunt ținte destul de simple. Dar doar rachetele de croazieră nu depind prea mult de condițiile meteorologice, deoarece folosesc sistemul Tercom, navigația prin satelit și inerțială pentru îndrumare. De aceea, răspunsul la întrebarea care este mai bun decât Gepard sau Stormer este de a găsi cel mai bun loc pentru această armă pentru apărarea Ucrainei, unde ambele sisteme își vor demonstra cele mai bune calități, iar deficiențele nu vor conta.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.