navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse

Federația Rusă utilizează în mod activ nave mici de rachete ale proiectului 21631 “Buyan-M” în Marea Neagră, care sunt utilizate pentru lansări de “calibre”. Aceste nave au fost create la sfârșitul anilor 2000 ca fiind cel mai ieftin transportator de rachete posibil, datorită căruia au fost nituite nouă unități.

Patru dintre ele sunt alocate Flotei Mării Negre, două Flotei Baltice și încă trei Flotilei Caspice. Dar chiar și în Federația Rusă, aceste nave sunt adesea criticate.

caracteristici Buyan-M

După cum sugerează și numele, Buyan-M este un proiect modernizat și își are rădăcinile din navele de artilerie mici specifice ale proiectului Buyan 21630, care au fost create special în anii 2000 pentru operațiuni în Marea Caspică și în Delta Volga. Adică erau mici nave de clasă râu-mare concepute pentru operațiuni în apropierea coastei.

 navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse

Dar apoi Kremlinul s-a angajat într-o “calibrare” masivă a flotei sale și a “umflat” acest proiect, mărind deplasarea cu aproape jumătate și umplând opt arbori de lansare universali care pot fi folosiți pentru lansarea rachetelor de croazieră Kalibr și a rachetelor anti-navă Onyx.

Citește și:  arme Anti-drone: ce este și cum ajută la distrugerea UAV-urilor inamice Arme Anti-drone: ce este și cum ajută la distrugerea UAV-urilor inamice Vasily Bekh a fost distrus de harpon: ce este această navă a Flotei Mării Negre a Federației Ruse și de ce distrugerea acesteia este importantă “Vasily Bekh” distrus de harpon: ce fel de navă este flota rusă a Mării Negre și de ce distrugerea ei este importantă modul în care rachetele de croazieră vizează ținta Cum rachetele de croazieră vizează ținta x-59 Gadfly: ce fel de rachetă este aceasta și de ce Federația Rusă a început să o folosească X-59 “Gadfly”: ce fel de rachetă și de ce Federația Rusă a început să o folosească

În ciuda instalării unor arme de rachete suficient de puternice, nu există loc pentru mijloace adecvate de apărare aeriană. Tot ceea ce protejează navele Buyan-M de un atac aerian sunt două complexe flexibile.

De fapt, SAM-ul acestei nave este un lansator pentru sisteme portabile de rachete antiaeriene, cum ar fi Igla sau Willow. Adică nu mai este posibilă distrugerea unei ținte care zboară peste 3,5 km de ea, precum și “atingerea” țintelor la o distanță mai mare de 5 km.

Pentru instalarea rachetelor Kalibr, a fost sacrificată chiar și o instalație de 30 mm cu ardere rapidă, unul dintre scopurile căruia este distrugerea rachetelor anti-navă. Dacă există două dintre ele Pe Buyan original, atunci există doar unul Pe Buyan-M, deși este un AK-630m-2 asociat. Dar atacul simultan cu două rachete anti-navă din două unghiuri face ca acest sistem să fie neajutorat.

 navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse navă Buyan-M/Ministerul Apărării al Federației Ruse

În ceea ce privește Calibrul principal de artilerie, acesta este reprezentat de un tun automat de 100 mm A-190 cu 80 de runde de muniție, care, având în vedere rata de foc a acestei arme, vă permite să trageți doar un minut.

caracteristici ale “Buyan-M”

“Buyan-M” a împrumutat din proiectul anterior un proiect foarte mic, care este de 2,6 metri. Acest lucru îi permite să se deplaseze de-a lungul râurilor, dar în apă deschisă, această navă, așa cum scriu chiar și în Federația Rusă, “se simte inconfortabil”, deoarece vremea furtunoasă cu un pescaj atât de mic este contraindicată. De asemenea, acest lucru este suprapus pe o autonomie foarte mică a cursului – doar până la 10 zile.

Împreună cu lipsa unei apărări aeriene adecvate, acest lucru a devenit principalii factori de critică a Buyan-M în mediul expert maritim rus. Dar, în ciuda tuturor, au fost deja lansate 10 nave din serie, dintre care una este acum finalizată pe linia de plutire, iar alte două sunt planificate.

Dar posibilitatea de a finaliza aceste nave poate fi considerată îndoielnică. Toate din cauza sancțiunilor. În special, motoarele diesel germane de la MTU au fost instalate pe Buyan-M de la prima (instituții în 2010) la a șasea (instituții în 2013). Din cauza sancțiunilor după anexarea Crimeei, motoarele diesel chineze au fost instalate pe încă patru nave, iar instalarea D49 rusă, dezvoltată în anii 60 pentru locomotivele diesel, este deja prevăzută pentru ultimele trei.

De asemenea, va fi extrem de interesant să aflăm gradul de utilizare a microcipurilor și componentelor occidentale în toate componentele electronice ale navei, inclusiv sistemul de control al informațiilor de luptă Sigma și complexele radar și optice de televiziune Buyana-M. 

“Buyan-M” – caracteristici

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.