fals

Centrul Internațional de Coordonare pentru asistență ucrainenilor, care se implică activ în evacuarea refugiaților, inclusiv în străinătate, a rezumat informații despre regulile de ședere în diferite țări care găzduiesc refugiații noștri. 

Refugiații ucraineni au dreptul să trăiască și să lucreze în Uniunea Europeană timp de până la trei ani, durata șederii depinde de țara gazdă (reamintim că, din cauza legii marțiale din Ucraina, femeilor, copiilor și persoanelor în vârstă de peste 60 de ani li se permite acum să treacă frontiera).

restricții suspendate legate de COVID. 

Polonia

* Tipul documentului: se recomandă să aveți documente de identitate cu dvs., inclusiv pașaport național sau internațional, permis de conducere, certificat de naștere al copiilor și altele asemenea;

• cetățenii ucraineni pot trece granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei cu mașina fără Politici de Carte Verde.

* Transport gratuit: toți ucrainenii cu pașapoarte valabile au dreptul să călătorească gratuit pe trenurile interurbane din Polonia;

* Ucrainenii vor putea să-și petreacă în mod legal 18 luni în Polonia;

* Perioada de ședere poate fi prelungită cu încă 18 luni, în general, cetățenii ucraineni vor putea rămâne în Polonia timp de până la 3 ani;

* ucrainenii vor avea acces la serviciile publice în general.

Guvernul polonez va prezenta Sejmului un proiect de lege special care se va referi la drepturile și garanțiile pentru refugiații din Ucraina.

Slovacia

* Intrare cu documente: cu sau fără pașaport, vor putea intra în Slovacia.

* Intrarea în tranzit pentru rezidenții/cetățenii unei țări terțe: rezidenților și cetățenilor unei țări terțe li se va acorda tranzitul prin Slovacia dacă au un document de călătorie internațional valabil (pașaport biometric). Astfel de persoane trebuie să părăsească Slovacia în termen de 72 de ore de la intrare;

* Protecție internațională sau ședere pe termen scurt până la 90 de zile: un cetățean al Ucrainei Cu pașaport biometric valabil în străinătate va putea primi atât protecție internațională (adăpost sau protecție subsidiară), cât și dreptul la ședere pe termen scurt în UE până la 90 de zile. Un cetățean al Ucrainei fără un document de călătorie valabil sau fără documente, la toate va fi în măsură să solicite protecție internațională în cadrul procedurii de azil UE;

* Transport public gratuit pentru cetățenii din Ucraina: se aplică trenurilor interurbane și autobuzelor suburbane:

1. Compania feroviară Slovacă (Unixtelezni Unixtn Unixt Spolo Unixtnos SL Slovensko) a introdus libera circulație pe trenurile interurbane pentru cetățenii ucraineni cu pașaport valabil;

2. În unele regiuni, în special Bratislava și Trnava, a fost introdusă călătoria gratuită cu autobuzul de navetă pentru cetățenii Ucrainei.

MOLDOVA

* Cetățenilor Ucrainei li se va permite să intre în Moldova, chiar dacă nu au pașapoarte străine, iar frontiera poate fi traversată cu o carte de identitate internă. 

* Copiii vor fi acceptați pe baza unui certificat de naștere și a pașapoartelor interne sau străine. 

* Vehiculele ucrainene fără poliță de Carte Verde vor putea intra în Moldova, dar acești șoferi vor trebui să achiziționeze o poliță în termen de 24 de ore de la sosire.

* linie verde pentru a apela – 080001527

ROMANIA

* Reguli de intrare simplificate. Aveți nevoie de un fel de carte de identitate, certificat de naștere, pașaport expirat, inclusiv fără documente, dacă solicitați azil. Cererea de azil poate fi refuzată ulterior.

* Copiii pot intra însoțiți de unul dintre părinți. 

* Este posibil ca copiii să intre în România însoțiți de bunici/alte rude, dar este recomandat să aibă un document care să ateste rudenia, altfel copiii vor fi considerați singuri. 

* Copiii pot intra singuri în România. Dar vor fi plasați într-un centru de refugiați și transferați în custodia autorităților tutelare.

* Copiii pot părăsi România însoțiți de unul dintre părinții din România. Formalitățile de procură pentru unul dintre părinți sunt necesare doar pentru cetățenii români. 

* Asigurare dacă aveți o carte verde care acoperă UE/România, Acest lucru este bine. Dacă nu, atunci puteți solicita o asigurare specială la frontieră – costă aproximativ 150 de euro și este valabilă 30 de zile. 

* Ocuparea forței de muncă aveți dreptul de a lucra în România timp de 9 luni fără permis de muncă dacă aveți o viză de muncă pe termen lung. Regulile se adaptează!

Ungaria

* Pașaport/document de identitate: nu există cerințe pentru un pașaport străin. Cu toate acestea, Consiliul încurajează oamenii să aibă documente de identificare cu ei, inclusiv un pașaport național sau internațional, permis de conducere, certificat de naștere pentru copii și altele asemenea;

Pentru majoritatea refugiaților ucraineni, Ungaria a creat o altă formă de protecție decât statutul de refugiat – o persoană care solicită azil. Astfel de oameni se refugiază în Ungaria aproape automat. Este necesar doar să depuneți o cerere de protecție de către Ungaria, după care, în termen de 45 de zile, Oficiul Național pentru străini verifică dacă această persoană este cetățean al Ucrainei. Cel mai simplu mod de a dovedi acest lucru este de a furniza diverse documente și cărți de identitate. În absența documentelor, procedura de audiere va dura mai mult.

Republica Cehă

În fiecare regiune au fost înființate centre regionale de asistență pentru Ucraina. Vă puteți înregistra la centru, puteți obține o viză specială pe termen lung și puteți obține asistență suplimentară, în special cazare.

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, vă rugăm să contactați linia de informații la +420 974 801 802 .

Adăpost. În această situație, introducerea procedurii de azil nu este soluția optimă. Este mai rapid și mai eficient să se emită o viză specială pe termen lung, care va fi procesată cu întârziere și, în plus, puteți solicita un permis de muncă și puteți lucra imediat. Cu toate acestea, fiecare străin are dreptul de a solicita azil

Republica Cehă a impus o stare de urgență timp de 30 de zile începând cu 4 martie din cauza sosirii a mii de oameni care fug de războiul din Ucraina.

Germania

Germania acceptă, de asemenea, refugiații ucraineni în cadrul unei proceduri simplificate, astfel încât aceștia primesc adăpost în mod implicit. Cetățenii ucraineni nu au nevoie de viză pentru a intra în Germania. Având un pașaport vă permite să rămâneți în țară timp de trei luni. Obținerea statutului de refugiat vă permite să trăiască în Germania, timp de un an, cu posibilitatea de prelungire timp de trei ani. 

Absența unui pașaport străin nu reprezintă un obstacol în calea recunoașterii unei astfel de persoane ca refugiat.

Refugiații ucraineni nu ar trebui să fie supuși unei proceduri îndelungate pentru obținerea statutului legal de refugiat. Sfătuim cetățenii Ucrainei să se abțină de la depunerea unei astfel de Cereri. Refugiații primesc același sprijin financiar ca și persoanele strămutate care beneficiază de protecție în temeiul articolului 24 AufenthG. Dreptul de a solicita statutul de refugiat există în mod independent și în viitor

CANADA

Guvernul Canadei a creat două programe de migrație temporară pentru refugiații ucraineni. Primul are scopul de a ajuta pe cei care au nevoie de adăpost temporar. Al doilea se va referi la persoanele care emigrează în Canada și au rude acolo.

Pentru a utiliza primul program de migrare, trebuie să completați o aplicație simplă și să furnizați date biometrice pentru verificarea securității. Conform acestui program, va fi posibil să rămâneți în țară timp de doi ani.

Potrivit ministrului canadian al Imigrației, Sean Fraser, Canada eliberează permise de muncă deschise lucrătorilor ucraineni, studenților și vizitatorilor care se află în prezent în Canada și nu se pot întoarce acasă. 

Al doilea program de migrație va permite o gamă mai largă de rude să se mute în Canada. Lucrările la aceasta sunt încă în desfășurare.

Regatul Unit

Pentru ucrainenii care au rude în Marea Britanie, țara a simplificat regulile de intrare. În special, Biroul de interne britanic a crescut numărul de întâlniri de solicitare a vizelor în regiune de la 500 la 6000 pe săptămână pentru a accelera procesul de solicitare. Îl puteți trimite urmând linkul. Țara a crescut, de asemenea, timpul acordat pentru a rămâne pe teritoriul său de la unu la trei ani.  

Acum, în Marea Britanie lucrează la o “rută de sponsorizare nelimitată” care va funcționa pentru ucraineni fără legături de familie. Acesta va permite comunităților, autorităților locale și altor sponsori să sprijine pe cei care au nevoie să vină în Marea Britanie. 

Letonia

Cetățenii Ucrainei Cu pașaport biometric pot intra în Letonia în regim fără vize și pot rămâne în Letonia fără viză pentru maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

dacă o persoană nu are un document de călătorie, el este identificat în cooperare cu autoritățile competente din Ucraina.

Cetățenii Ucrainei care nu au un loc unde să locuiască în Letonia trebuie să notifice angajații Serviciului de frontieră de stat cu privire la necesitatea asistenței.

Pentru găsirea și găsirea de locuri de muncă în Letonia, cetățenii ucraineni vor primi vize pe termen lung cu dreptul de a lucra în Letonia.

După depunerea unei cereri de azil, începe procedura de acordare a statutului de solicitant de azil și verificarea cererii dvs.

După aplicare (cu excepția cazului în care sunteți prizonier), vi se va oferi o carte de identitate a solicitantului de azil.

statutul unui solicitant de azil oferă acces la:

* asistență medicală (în anumite volume);

* dacă nu aveți un loc potrivit pentru plasare, acesta poate fi plasat în centre de tip deschis;

SLOVENIA

puteți solicita protecție în aceeași zi în care ați ajuns în Republica Slovenia sau cât mai curând posibil la sosire.

Dacă cetățenii Ucrainei își exprimă intenția de a solicita protecție internațională, veți fi trimis sau dus la poliție.

Poliția va completa formularul de înregistrare și va transfera procedurile de competență ulterioară Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Slovenia, Departamentul de Migrație.

Spania

ucrainenii au nevoie de un pașaport pentru a intra în Spania. 

Portalul oficial al serviciului spaniol de migrație a publicat instrucțiuni cu privire la modul de a obține ajutor și statutul de refugiat. Pentru a face acest lucru, după trecerea frontierei, trebuie să contactați centrele de primire a refugiaților (OAR)

Asociația tinerilor avocați (AJA) a Asociației Baroului din Madrid, de origine ucraineană, este gata să consilieze ucrainenii care au fost forțați să părăsească Ucraina.

Primirea plăților – toți ucrainenii care au sosit în Spania și nu au fonduri pot conta pe protecția statului. Acest lucru se aplică atât cetățenilor care au sosit din Ucraina după izbucnirea războiului (24 februarie 2022), cât și celor care se aflau în Spania la acel moment și nu s-au putut întoarce în țara lor.

Guvernul spaniol are un program de sprijin social pentru indivizi pentru a satisface nevoile de bază-locuință, hrană, îmbrăcăminte și asistență psihologică. Nu există încă informații despre plăți.

În Barcelona, trei organizații sunt responsabile pentru implementarea programului de sprijin social – ACCEM, CEAR și Crucea Roșie.

Alegerea locului de reședință nu este prevăzută de program – decizia este luată de guvernul spaniol, în conformitate cu locurile disponibile în centrele de primire a refugiaților.

Munca. Refugiații apatrizi care solicită statutul de refugiat nu primesc de obicei un permis de muncă. Cu toate acestea, această prevedere poate fi revizuită pentru ucraineni.

Cât timp pot sta în Spania? În total, este permis să rămână nu mai mult de 90 de zile pentru 180, dacă intrați cu biometrie.Cu toate acestea, acum vorbim despre un permis de ședere de până la trei ani.

Portugalia

La 2 martie, a intrat în vigoare Rezoluția Consiliului de Miniștri al Portugaliei 29-A-2022 privind regimul simplificat de acordare a azilului temporar cetățenilor Ucrainei.

* Prima reședință va fi prevăzută pentru un an, cu posibilitatea de prelungire 2 ori timp de șase luni.

* Cetățenii Ucrainei care vor avea nevoie de asistență financiară și nu au locuințe vor fi supuși tuturor acelorași drepturi la o astfel de asistență care sunt prevăzute de legea fundamentală privind furnizarea de azil temporar, și anume: asistență monetară lunară, furnizarea de locuințe sau, alternativ, o anumită sumă de bani.

* Tuturor cetățenilor li se va atribui automat un număr fiscal, un număr de asigurare socială, un număr de utilizator de către sistemul de sănătate, iar datele personale vor fi trimise și la bursa de muncă.

* Începând cu 4 martie 2022, birourile Serviciului portughez de imigrare vor avea angajați care vor accepta cereri exclusiv de la cetățeni ucraineni în cadrul noului regim simplificat de la 08.00 la 20.00. Și ceea ce este incredibil de plăcut: a fost inițiativa personalului Serviciului de imigrare, iar angajații vor primi pe bază de voluntariat, fără a primi un salariu. 

* Pachetul minim de documente pentru obținerea azilului, strict vorbind, este un pașaport și apoi dacă există unul. Este posibil fără pașaport, dar va fi mai dificil să se stabilească o identitate și procesul va dura mai mult.

* În plus față de voluntari, puteți contacta întotdeauna Centrul de asistență pentru imigrare CNAIM

Suedia

* În ceea ce privește statutul de refugiat (asyl) sau o persoană strămutată (massflykt). Diferența este că migranții primesc imediat un permis de ședere, în timp ce refugiații trebuie să ia în considerare cazul și să aștepte o decizie. Ca un migrant, puteți obține un permis de ședere pentru 1 an și posibilitatea de prelungire până la 3 ani (în cazul în care situația umanitară în zona dumneavoastră se îmbunătățește în mod semnificativ, teoretic, vi se poate oferi să meargă acasă după primaan). Persoanele strămutate au dreptul la muncă, îngrijire medicală cu restricții, comunele trebuie să ofere locuințe și asistență economică dacă nu există alte opțiuni. Copiii strămutați au dreptul la educație/școală sau grădiniță (vorbind suedeză, dacă este posibil, cu predarea limbii lor materne), îngrijire medicală completă. Migranții au posibilitatea de a se deplasa în UE. 

* Puteți primi statutul de migrant și puteți solicita statutul de refugiat sau puteți solicita imediat statutul de refugiat.

* în prezent, procedura de acceptare a migranților nu a fost încă stabilită în mod clar. Consultați site-ul web de migrare pentru informații actualizate.* călătorie în Stockholm transportul public este gratuit, cu un pașaport ucrainean.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.