Chernihiv la limita posibilităților de supraviețuire/foto de REUTERS

Orașul Chernihiv, Cetatea de nord a Ucrainei, unde luptele și bombardamentele se desfășoară de la începutul invaziei pe scară largă, se află la limita posibilităților sale de supraviețuire.

Acest lucru este raportat de Ombudsmanul Lyudmila Denisova în canalul ei Telegram.

Acum, împrejurimile Chernihiv au fost complet bombardate de trupele rusești, suburbia – cu 60%. În plus, jumătate din populație a părăsit orașul, iar restul (aproximativ 130 mii) – mulți bolnavi și infirmi.

Nu există electricitate în Chernihiv, motiv pentru care nu există apă. 

“Aproape că nu a mai rămas zăpadă, nu există nimic din care să se încălzească apa, nu există suficiente rezerve de primăvară (mai precis, este imposibil să se asigure logistica aprovizionării din cauza bombardamentelor constante). Acum apa este pompată cu generatoare. Apoi este livrat în diferite microdistricte ale orașului”, a spus Denisova.

Ea a menționat că angajații Serviciului de apă lucrează eroic sub foc, livrând apă în cartierele orașului și către facilitățile de infrastructură critică: spitale, centrale termice etc.

Potrivit ei, gazul este foarte selectiv Disponibil în tot orașul. “Este imposibil să remediem toate acestea din cauza bombardării constante. Majoritatea rezidenților rămași din Chernihiv s-au obișnuit să gătească pe focuri în curțile lor. Sub bombardamente constante”, a subliniat Ombudsmanul.

Datorită distrugerii critice a infrastructurii, orașul are nevoie de piese de schimb, instrumente, truse pentru operarea și repararea echipamentelor pentru repararea rețelelor electrice și de încălzire, a adăugat ea.

În plus, ieșirile din Chernihiv spre Kiev sunt minate. “Cine riscă să iasă – “trasee forestiere”. Încă nu oferă ajutor umanitar. După încălzirea pe stradă, aceste trasee vor fi spălate. Orașul va rămâne într-o blocadă absolută”, a spus Denisova.

“Torturarea civililor de către militanții ruși nu este altceva decât genocid al poporului ucrainean în conformitate cu Convenția ONU privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid”, a subliniat ea.

Acțiunile militanților ruși de exterminare a orașelor pașnice, a reamintit Ombudsmanul, reprezintă o încălcare gravă a convențiilor de la Geneva din 12 August 1949, privind protecția victimelor conflictelor armate internaționale.

“Fac apel la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să ia toate măsurile posibile pentru a deschide coridoare umanitare sigure pe teritoriul Ucrainei pentru evacuarea civililor din zonele de ostilități și ocupații active. Întreb țările membre NATO: închideți cerul peste Ucraina!”- numit Denisova.

În ciuda situației extrem de dificile din oraș, nu există fapte de cooperare cu ocupanții. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.