planta Mariupol Azovstal, unde erau apărătorii orașului/foto UNIANMariupol plant “Azovstal”, în cazul în care apărătorii orașului au fost/foto UNIAN

Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că nu au garantat siguranța prizonierilor de război ucraineni care au părăsit Azovstal.

Acest lucru este menționat într-un mesaj de pe site-ul organizației.

Se remarcă faptul că, în calitate de mediator neutru, CICR a facilitat ieșirea în siguranță a combatanților din uzina Azovstal în coordonare cu părțile la conflict.

“Nu am garantat siguranța prizonierilor de război care au căzut în mâinile inamicului, pentru că nu este în puterea noastră. Am clarificat acest lucru părților în prealabil”, se arată în mesaj.

Comitetul a adăugat că părțile la conflict sunt obligate să asigure protecția prizonierilor de război împotriva actelor de violență, intimidare și interes public, precum și a consecințelor ostilităților.”doar părțile în conflict pot asigura în cele din urmă siguranța prizonierilor de război”, a spus CICR.

Organizația a menționat, de asemenea, că, deși au reușit să viziteze unii prizonieri de război deținuți de părți, au declarat în repetate rânduri că încă nu au acces la toți prizonierii de război, inclusiv la cei deținuți la Olenovka.

“CICR ar trebui să aibă dreptul să viziteze și să revadă prizonierii de război, în special pe cei cărora nu le-a fost încă acordat accesul, și să-și îndeplinească mandatul umanitar”, se arată în declarație.

Uciderea apărătorilor capturați ai “Azovstal” – detalii

După cum a raportat UNIAN, în noaptea de 29 iulie, a avut loc o explozie pe teritoriul fostei colonii corecționale din Olenovka, pe teritoriul ocupat temporar din regiunea Donetsk. Drept urmare, clădirea în care au fost păstrați prizonierii de război ucraineni, retrași din uzina Azovstal, a fost distrusă.

Imediat după explozie, Rusia a acuzat Forțele Armate ale Ucrainei că au tras asupra coloniei penale. Potrivit părții ruse, peste 50 de apărători ucraineni au fost uciși, numărul răniților este necunoscut.

Agențiile ucrainene de aplicare a legii au declarat că explozia de la Olenovka a fost un act terorist rus, cu scopul de a ascunde crimele de război, de a discredita Forțele Armate ale Ucrainei, de a perturba furnizarea de arme. Ei cer ca Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii să răspundă imediat atacului terorist și să trimită o misiune de inspecție în colonie.

Potrivit informațiilor ucrainene, atacul a fost efectuat de mercenari din PMC – urile Wagner (Liga) la instrucțiunile personale ale proprietarului nominal al PMC-urilor specificate-Yevgeny Prigozhin.

În legătură cu atacul terorist din Olenovka, Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a menționat necesitatea unei recunoașteri legale clare a Rusiei ca sponsor de Stat al terorismului.la 3 August, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a anunțat lansarea unei misiuni de informare cu privire la uciderea prizonierilor de război ucraineni în Olenovka.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.