analiștii Afacerilor Externe au descris eșecurile rusești în Ucraina/REUTERS photo

La începutul invaziei pe scară largă, invadatorii ruși păreau să aibă toate premisele pentru a învinge forțele armate ale Ucrainei, a profita de Kiev și a stabili un guvern pro-rus.

Cu toate acestea, chiar și în ciuda numărului de nivelare a trupelor și a echipamentelor militare avansate (ca să nu mai vorbim de PIB, care este de cinci ori mai mare decât cel ucrainean), atacul rus asupra Kievului a stagnat timp de o lună și, în curând, a eșuat complet, scrie Afaceri Externe.

Deși eroismul ucrainean remarcabil și tehnicile extrem de iscusite și adaptative pe câmpul de luptă sunt un motiv important pentru eșecul Rusiei, problema cheie a fost planul său de invazie în sine, care, fără exagerare, s-a dovedit a fi dezgustător.

campaniile militare de succes, de regulă, aderă la mai multe principii de bază:

Analiștii observă că conducerea Federației Ruse era conștientă de aceste principii, deoarece Uniunea Sovietică perfecționase multe dintre ele de zeci de ani, iar armata rusă post-sovietică a moștenit și dezvoltat aceste doctrine pentru desfășurarea războiului mecanizat pe scară largă. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a fost încălcată în Ucraina, motiv pentru care invazia rusă s-a dovedit a fi radicală și non-prioritară și nu consecventă și echilibrată.

Deși Rusia este concentrată pe un teritoriu mai mic în a doua etapă a războiului, se pare că lecțiile înfrângerilor anterioare nu au fost învățate de conducerea militară rusă. Greșelile campaniei se repetă din nou. 

În primul rând Rusia se străduiește să-și atingă toate obiectivele simultan, capturând în următoarele câteva săptămâni întreaga regiune Donetsk și Luhansk, precum și restul Mariupolului.

În al doilea rând, Rusia încearcă din nou să se deplaseze în mai multe direcții disparate care nu se susțin reciproc.

și în cele din urmă, armata rusă a atras toate forțele disponibile fără a deține o rezervă semnificativă.

Alți factori pot influența, de asemenea, rezultatul acestui război: de la cât de repede Ucraina va primi arme occidentale până la capacitatea apărătorilor ucraineni epuizați de a continua să reziste ofensivei rusești. Cu toate acestea, însăși faptul că rușii nu sunt în măsură să planifice o campanie militară este un semn că Ucraina are șanse reale de a câștiga acest război.

Potrivit ediției britanice a The Guardian, punctul de cotitură al războiului din Ucraina se va întâmpla în luna mai. Jurnaliștii au menționat că acum AFU nu este capabilă de contraatacuri și de întoarcerea teritoriilor sale capturate, dar situația ar trebui să se schimbe atunci când ultimul val de arme occidentale ajunge în țară.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.