Ucraina primește cochilii M982 Excalibur și M1156 PGK de la NATO/foto - US Army Ucraina primește cochilii M982 Excalibur și M1156 PGK de la NATO/foto – US Army

Forțele Armate ale Ucrainei folosesc în mod activ muniții de înaltă precizie transferate de Aliați ca asistență. Și vorbim nu numai despre rachete GMLRS de înaltă precizie concepute pentru HIMARS sau M270, care au schimbat deja cursul războiului, ci și despre cochilii de înaltă precizie de 155 mm.

Se știe că APU a primit la un moment dat Excalibur M982 din Canada. Și în iulie, a fost anunțat transferul unui alt lot de 1.000 de muniții de înaltă precizie, cel mai probabil M1156 PGK–o soluție unică care vă permite să transformați orice proiectil într – unul de înaltă precizie.

caracteristici Excalibur

Statele Unite folosesc proiectile de înaltă precizie de mult timp, un pariu separat pe ele a fost făcut în anii 70, când a fost dezvoltat capul de cupru de 155 mm M712, care avea ghidare laser semi-activă. Acest lucru a făcut posibilă direcționarea acestuia folosind un iluminator laser cu o abatere de cel mult câțiva metri. Dar acest proiectil a fost destinat să distrugă vehiculele blindate și a avut un focos cumulativ.

Nevoia de iluminare suplimentară a țintelor a limitat semnificativ gama de utilizare a proiectilului – până la 16 km și, de asemenea, a creat o anumită dependență de condițiile meteorologice. Mai mult, specializarea îngustă antitanc a proiectilului nu a permis utilizarea sa pe scară largă pentru distrugerea altor ținte. Prin urmare, în anii 90, a început dezvoltarea proiectilului Excalibur, care avea un principiu diferit de ghidare – prin coordonate, pentru care se folosesc sisteme de navigație prin satelit și inerțiale.

 iFrame

Acest lucru a făcut posibilă eliminarea dependenței de iluminarea cu laser și realizarea unei distanțe de până la 40 km de la sistemele de artilerie de 155 mm cu o lungime a butoiului de 39 de calibre (de exemplu, M777) și până la 50 km de butoaie de 52 de calibre (de exemplu, CAESAR sau PzH 2000). În același timp, precizia la cea mai mare distanță este de câțiva metri.

În același timp, sistemul de ghidare a coordonatelor nu permite distrugerea țintelor în mișcare. Prin urmare, ca urmare a utilizării în luptă a Excalibur în Irak și Afganistan, armata americană a ordonat o nouă versiune a proiectilului, care avea și o opțiune de ghidare a fasciculului laser pentru a distruge țintele în mișcare. Această versiune a muniției a fost numită Excalibur S.

 iFrame

În același timp, nu va funcționa pentru a apela muniția ieftină Excalibur, deoarece o cochilie pentru armata SUA costă aproximativ 120 de mii de dolari la nivelul de la începutul anilor 2020.

Specificații Excalibur

capabilități de M1156 PGK

Costul ridicat al Excalibur în anii 2000 a forțat armata americană să caute mijloace alternative de distrugere de înaltă precizie a țintelor din sistemele de artilerie de 155 mm. Iar soluția a fost găsită într-o manieră pragmatică pur Americană.

Și în loc de un proiectil nou, nu a fost dezvoltat un proiectil nou, ci o siguranță specială – kitul de ghidare de precizie M1156 (PGK), care combină un sistem de navigație prin satelit și cârme aerodinamice pentru corectarea zborului. Această unitate este pur și simplu înșurubată într-un proiectil obișnuit de 155 mm, iar costul său este estimat la mai puțin de 10 mii de dolari.

 iFrame

În același timp, din cauza lipsei unui sistem de navigație inerțial, precizia este puțin mai slabă, conform specificației nu depășește 20 de metri. Dar, în practică, atunci când trageți din pistolul autopropulsat PzH 2000 cu proiectile DM111 cu PGK, la o distanță de 27 km, 90% din proiectile au avut abateri de până la 5 metri de punctul de țintire.

Dar gama de tragere, deoarece aceasta este o unitate suplimentară, și nu o muniție nouă, depinde în întregime de proiectilul însuși, precum și, desigur, de sistemul de artilerie. În special, atunci când se utilizează un proiectil cu rachetă activă și același din PZH 2000 ACS, intervalul de tragere al unei astfel de muniții poate fi mai mare de 50 km.

caracteristicile M1156 PGK

Există, de asemenea, o întrebare firească, de ce să folosiți proiectile de înaltă precizie destul de scumpe. Faptul este că chiar și un proiectil obișnuit de 155 mm nu costă un “ban”, vorbim despre costul de 1500-2000 de dolari pentru muniție.

 iFrame

Și la intervalul maxim, răspândirea cochiliilor poate fi mai mare de o sută de metri și, prin urmare, pentru a garanta distrugerea țintelor, este necesar să se elibereze de câteva zeci de ori mai multă muniție convențională. Și acesta nu este doar costul scoicilor, ci și un consum mai mare al resursei barilului și un timp mult mai lung pentru a finaliza sarcina de ardere, ceea ce este extrem de periculos în condițiile războiului contra-baterie.

Mai mult decât atât, datorită proiectilelor de înaltă precizie, este posibilă focalizarea unităților proprii care s-au angajat deja în luptă strânsă cu inamicul, în același timp, atunci când se utilizează muniții convenționale, există un risc semnificativ de a le lovi pe ale lor.

ați putea fi, de asemenea, interesat de:

ajută proiectulsusține-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.