în teritoriile ocupate există o problemă chiar și cu soluție salină/foto Unian, Denis PryadkoExistă o problemă chiar și cu soluții saline în teritoriile ocupate/foto Unian, Denis Pryadko

În teritoriile ocupate temporar din Ucraina, unde regimul de ocupație rus încearcă să-și stabilească autoritatea, astăzi există mari probleme cu accesul la medicamente.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Sănătății din Ucraina, Viktor Lyashko, la difuzarea teletonului de informații.

“Nu a existat un singur coridor umanitar de partea noastră, astfel încât să putem livra medicamente instituțiilor medicale. Avem comunicare cu medicii șefi, iar astăzi se știe că există o problemă chiar și cu soluții saline. Doar medicamentele pe care le-am adus cu o cantitate mare, de exemplu, pentru tratamentul pacienților cu cancer și a pacienților dializați, sunt încă disponibile”, a spus Lyashko.

Ministrul Sănătății a atras atenția asupra faptului că recent problema călătoriei pe teritoriul ocupat temporar a devenit foarte complicată, chiar și cu o misiune de ajutor umanitar.

“De exemplu, pe teritoriul regiunii Herson. Voluntarii care ajută Ministerul să livreze medicamente sunt concediați, au existat chiar cazuri fatale. Prin urmare, nu putem risca oamenii, iar voluntarii nu sunt de acord”, a explicat Lyashko.

Ministrul Sănătății a informat că, pentru a rezolva problema, Departamentul comunică activ cu Crucea Roșie, Medicii fără frontiere și OMS.

“Pentru ca aceste organizații internaționale să forțeze ocupanții ruși să respecte Convenția privind protecția civililor în timpul Războiului. Acesta prevede în mod clar că regimul de ocupație este obligat să ofere instituțiilor medicale medicamente. Pentru că acestea sunt instituțiile care ar trebui să-și îndeplinească funcțiile indiferent de ceea ce se întâmplă”, a spus Lyashko.

Ministrul Sănătății a adăugat despre asistența reciprocă colegială între medicii din acele teritorii în care au loc ostilități active sau unde inamicul rus încearcă să-și stabilească regimul de ocupație.

“Avem 235 de astfel de instituții medicale. Dacă avem ocazia să livrăm medicamente unei instituții, atunci prin medici acest medicament este transferat pacienților din alte instituții”, a spus Lyashko.

Ministrul Sănătății a remarcat activitatea tuturor medicilor care continuă să salveze oameni în teritoriile ocupate temporar.

“Multe mulțumiri tuturor medicilor care continuă să-și facă munca, în ciuda a ceea ce se întâmplă în afara ferestrei. Medicii continuă să salveze”, a subliniat Lyashko.

După cum a raportat UNIAN, Ministerul Sănătății continuă să transfere fonduri către instituțiile medicale din teritoriile ocupate, unde există o legătură cu conducerea acestor instituții.

Astfel, în februarie-mai, instituțiile medicale din regiunile Donetsk, Zaporizhia, Luhansk și Kherson au primit peste 5,2 miliarde UAH în cadrul Programului de garanții medicale. Un alt UAH 50 milioane a fost transferat la instituțiile medicale, care sunt finanțate de o subvenție.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *