Rusia vrea să meargă în Transnistria/foto ua.depositphotos.com

Războiul rus din Ucraina amenință să escaladeze într – o nouă fază periculoasă-o serie de explozii misterioase din Moldova au ridicat amenințarea ca războiul Rusiei din Ucraina să fie transferat pe un nou teritoriu cu consecințe imprevizibile.

The Guardian scrie despre asta. Temerile cresc că regiunea izolată a Moldovei va fi atrasă în războiul din Ucraina.

Mutarea Rusiei în Transnistria va reprezenta o amenințare imediată la adresa suveranității Moldovei, o țară cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, care manifestă un interes tot mai mare pentru aderarea la NATO.

De asemenea, amenință Odessa, un oraș port ucrainean situat pe coasta Mării Negre între Moldova și Herson ocupat de Rusia.

Pe măsură ce războiul din Ucraina se dezvoltă, părțile la conflict își redefinesc obiectivele. Acum, Rusia încearcă să cucerească teritorii până la Transnistria, pe care Putin le poate prezenta ca “Novorossiya”, baza pentru un nou imperiu rus.

“Odată cu începutul acestei noi faze a războiului, tamponul care a împiedicat până acum NATO și Rusia să intre în contact direct ostil în timpul Războiului Rece și după aceea este separat. Și dacă exploziile din Transnistria sunt semne ale unui nou gambit al lui Putin, Moldova ar putea fi următorul teren de testare unde această lume nouă periculoasă se va face simțită”, scriu analiștii. 

După cum a raportat UNIAN, potrivit informațiilor ucrainene, pe 25 aprilie, serviciile speciale ale Federației Ruse au organizat o provocare cu explozii în capitala nerecunoscutei “republici moldovenești Pridnestroviene”, unde au tunat o serie de explozii.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că exploziile din Transnistria și încercările de escaladare au legătură cu forțele din interiorul regiunii nerecunoscute. Ea a subliniat că Chișinăul nu intenționează să blocheze Transnistria.președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că Ucraina este pregătită pentru o posibilă agresiune a Federației Ruse de pe teritoriul ocupat Molodova.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.