consecințele bombardamentelor rusești în Ucraina/REUTERS

Financial Times scrie despre ” progrese semnificative “în negocierile dintre Rusia și Ucraina cu privire la 15 puncte ale” planului de pace “cu retragerea trupelor și încetarea focului, dacă Kievul declară” neutralitate ” și este de acord cu unele restricții în forțele armate.

Potrivit informațiilor celor trei interlocutori implicați în negocieri, vorbim, printre altele, despre refuzul aderării la NATO, precum și despre promisiunea de a nu desfășura baze militare străine ale Statelor Unite, Marii Britanii și Turciei pe teritoriul Ucrainei.

Statutul ORDLO și Crimeea, pe care Rusia le-a ocupat în 2014, rămâne un mare obstacol în acorduri, notează ziarul.

Oficialii ucraineni rămân sceptici față de intențiile lui Putin, crezând că Moscova întârzie pur și simplu să-și regrupeze forțele și să reia ofensiva.

Mikhail Podolyak, consilier al șefului PO, a declarat într-un comentariu la publicație că orice acord ar include faptul că “trupele rusești părăsesc în orice caz teritoriul Ucrainei”, pe care l-au capturat de la începutul invaziei din 24 februarie, și anume regiunile sudice de-a lungul Azov și Marea Neagră și teritoriul de la est și nord de Kiev.

Ucraina își va păstra trupele, dar va fi obligată să rămână în afara alianțelor militare precum NATO și se va abține de la desfășurarea bazelor militare străine.

Cei doi interlocutori au răspuns, de asemenea, că acordurile includ o dispoziție privind asigurarea drepturilor asupra limbii ruse în Ucraina. Podolyak a menționat că ” problemele umanitare, inclusiv limba, sunt discutate numai prin prisma exclusiv intereselor Ucrainei.”

Rusia insistă asupra recunoașterii de către Ucraina a anexării Crimeei și a” independenței “” guvernelor ” marionetă ale ORDLO. Bankova refuză să o discute încă, dar, potrivit lui Podolyak,” este gata să împărtășească această problemă”: “până acum vorbim despre garantarea ieșirii (a Rusiei – n. red.) din teritoriile ocupate de la începutul” operațiunii militare”din 24 februarie.”  

Comentând publicarea Financial Times, consilierul lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că este prematur să dezvăluie orice set de acorduri.

negocieri între Rusia și Ucraina

Pe 16 martie, Președintele Vladimir Zelensky a declarat că “propunerile” Kremlinului au început să pară mai realiste, dar Kievul are încă nevoie de timp.

În ajunul consilierului șefului PO, Mikhail Podolyak, a confirmat contradicțiile fundamentale existente în negocieri, în același timp există loc pentru compromisuri.

Rusia dorește ca Ucraina să fie un “prieten” pentru aceasta, a spus negociatorul rus Vladimir Medinsky. Prin urmare, Moscova oferă Kievului o versiune “suedeză” a “neutralității” cu păstrarea armatei și a Marinei.

după cum a menționat ministrul britanic de Externe Elizabeth Truss, Putin trebuie mai întâi să retragă trupele din Ucraina, astfel încât lumea “să ia în serios aceste negocieri.”

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.