Rusia distruge Mariupol și mii de locuitori/foto de REUTERS

Mariupol astăzi este un oraș de frică, moarte și groază, iar locuitorii săi au mare nevoie de ajutor.

Asta scrie Kristina Jolos pe Facebook, care a reușit recent să iasă din orașul blocat de teroriștii ruși.

Potrivit ei, convoaiele umanitare nu aveau voie să Mariupol, autoritățile orașului au părăsit orașul. Au trebuit să o lase, sub bombardament, să se unească în coloane și să lipească inscripțiile “copii” pe mașini.

“Nimeni nu ne-a salvat, ne-am salvat pe noi înșine și pe Dumnezeu”, scrie ea.

“Nu există comunicare, apă, gaz, ambulanțe în oraș, oameni cu membre tăiate sângerează în curți și nu există nimeni care să-i ajute, iar aceștia sunt oameni pașnici, prietenii și rudele noastre. Morții sunt pur și simplu dezgropați la fața locului, iar apoi rudele lor nu le pot găsi. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în timpul căutării apei, cozilor la crinichki sau în timp ce gătiți supă pe focul de tabără”, spune femeia.

Ea a confirmat că orășenii au fost cu adevărat forțați să strângă zăpada, să o încălzească pe foc și astfel să gătească paste făinoase.

“Familia mea se afla în adăpostul gimnaziului numărul doi, acum trei zile a zburat acolo o cochilie, a scos o parte din ferestre, o femeie a fost rănită în coapsă de un fragment, s-a întins la primul etaj al gimnaziului toată noaptea și a implorat să-i dea otravă pentru a nu simți durerea, nu era nimeni care să o ducă la spital. În fiecare zi și în fiecare noapte există ziduri de bombardament, fluierând, tremurând și groaza “unde va zbura”, continuă ea.

Rezidentul din Mariupol notează, de asemenea, munca eroică a personalului celui de-al 3-lea spital al orașului. Acum, în Mariupol, adaugă ea, mama ei, trei frați, soacra și socrul au rămas.

“Aproape că nu există adăposturi în oraș, nu sunt suficiente, nu există buncăre cu ventilație, în cel mai bun caz la parter, nu există nimeni în casa mamei mele. Oamenii trebuie să fie scoși, femeile, copiii, vârstnicii, dau autobuze, un coridor verde, sunt de acord!! Mă rog pentru cei dragi, fiecare cetățean Mariupol și soldat ucrainean. Inamicul a venit la noi și nu ne-a lăsat de ales, dar nu este nimic mai valoros decât viața umană. Asta trebuie să se termine!!!!!!”,- scrie ea emoțional.

Magazinele și farmaciile orașului au fost jefuite, oamenii nu au apă și mâncare, iar cetățenii morți nici măcar nu sunt luați – li se recomandă să deschidă ferestrele și să pună cadavrele pe balcon, apoi să le ducă la casa de rugăciune.

“Acum aud sunetul unei sirene și nu mă tem, pentru că nu a existat lumină în Mariupol timp de 16 zile și când avioanele au aruncat bombe asupra noastră, nici nu am putut ști despre asta”, adaugă Jolos.

“Nu știu ce se va întâmpla în continuare, dar mă rog ca acest lucru să nu se mai întâmple în niciunul dintre orașele Ucrainei și ale lumii și cu orice familie și mamă. O fată care a născut un copil în spitalul în care a aterizat Proiectilul, o femeie însărcinată care a murit în același spital, care nu a avut timp să nască, o mamă tremurând de frică, acoperindu-și fiul pe coridorul fiecărei intrări la sunetul tremurării ferestrelor, pereților și a unui proiectil zburător, un bătrân rămas fără șanse de supraviețuire, civili răniți murind în timpul luptelor de stradă”, scrie ea.

După cum a raportat UNIAN, pe 16 martie, un avion rus a aruncat o bombă pe clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se ascundeau sute de civili. Resturile au umplut intrarea în adăpostul pentru bombe și, din cauza bombardamentelor în curs, nu există încă informații despre victime.

orașul trăiește în condiții de bombardament constant, care a revendicat deja viața a mii de locuitori. Evacuarea și livrarea ajutorului umanitar în oraș este blocată de teroriștii ruși, doar câteva mii de mașini au reușit să-l părăsească.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.