harpon/US Navy rachete anti-navă harpon/US Navy rachete anti-navă

SUA lucrează deja la o soluție potențială pentru a transfera rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune în Ucraina, astfel încât Ucraina să își poată debloca porturile din Marea Neagră.

Această decizie este deja luată în considerare la un nivel înalt, deși există câteva probleme importante cu privire la modul de transfer al acestor arme. În special, vorbim despre mecanismul de livrare, care poate fi direct din Statele Unite sau dintr-o altă țară NATO, calcule de instruire, precum și disponibilitatea sistemelor de rachete de apărare de coastă gata de transfer.

Dar există doar două opțiuni, fiecare dintre ele având argumente pro și contra. Vorbim despre rachete anti-navă Harpoon de la Boeing sau rachete de grevă navală de la norvegianul Kongsberg și American Raytheon Technologies.

transmisie harpon

Cea mai importantă sarcină pe calea transferului rachetelor Harpoon anti-navă către Ucraina este că nu există lansatoare la sol pentru aceasta. Dar, potrivit Reuters, Statele Unite lucrează la soluții potențiale, inclusiv scoaterea lansatorului de pe nava americană.

 harpon/US Navy rachete anti-navă harpon/US Navy rachete anti-navă

Din punct de vedere tehnic, aceasta este o opțiune posibilă, dar este aproape echivalentă cu proiectarea unei componente la sol a complexului de la zero. La urma urmei, nu este vorba doar de a pune Lansatorul pe remorcă, ci de a rezolva o sarcină foarte dificilă de a interacționa cu o serie de sisteme care asigură lansarea acestuia. Inclusiv formarea și introducerea informațiilor despre țintă și ruta de zbor în rachetă.

caracteristicile AGM-84L harpon bloc II

 complex de apărare costieră rachetă navală/Kongsberg complex de apărare costieră rachetă navală/Kongsberg

Transferul de rachete navale grevă

Faptul că acesta este un sistem existent de rachete de apărare de coastă vorbește în favoarea livrării rachetelor de grevă navală. Și va fi mai simplu din punct de vedere logistic.

Există baterii NSM în funcțiune în Polonia, se produce un nou lot pentru România, iar în Statele Unite, Marine Corps testează complexul pe un șasiu de sol fără pilot.

De asemenea, nu uitați că Naval Strike Missile este folosit și pe navele americane, la fel ca harponul. În special, este înarmat cu Nave stealth din clasa Independenței, aparținând tipului de nave de război de coastă.

caracteristicile Naval Strike Missile

 Naval Strike Missile Naval Strike Missile

harpon vs NSM

Dacă renunțăm la problema furnizării acestor complexe și lăsăm doar o comparație a capacităților lor de luptă, atunci Naval Strike Missile are o zonă de grevă mare de 60 km. Trebuie remarcat faptul că Reuters a indicat o rază de acțiune de 250 km, dar producătorul rachetei din caietul de sarcini notează “100 mile marine” (mai mult de 185 km).

În orice caz, raza de acțiune a rachetei Naval Strike la 185 km este suficientă pentru a controla întreaga zonă de Nord-Vest a Mării Negre, inclusiv Insula șarpelui, din zona pozițională din sudul Odesei, precum și pentru a termina fotografierea la capul Tarkhankut din Crimeea ocupată.

Acesta din urmă are o importanță deosebită, deoarece această pelerină este folosită în Federația rusă ca loc de lansare a rachetelor anti-navă. Și Naval Strike Missile, spre deosebire de harpon, are capacitatea de a lucra eficient pe ținte terestre. Aceasta din urmă se datorează faptului că racheta are ghidare termică, spre deosebire de capul radarului din harpon.

Acesta este un alt avantaj al NSM, deoarece racheta nu emite nimic, iar sistemele de protecție ale navelor care avertizează despre radiația capetelor de localizare a radarului pur și simplu nu vor funcționa. De asemenea, Naval Strike Missile se face folosind tehnologia stealth, iar probabilitatea ca aceasta să fie văzută pe radar este mult mai mică decât cea a harponului.

Singurul avantaj al harponului este greutatea focosului, care este aproape de două ori mai mare decât concurentul norvegian. Pe de o parte, focosul de 221 kg poate fi considerat un avantaj semnificativ. Dar, în practică, două rachete de focos de 150 kg “Neptun” au fost suficiente pentru a scufunda cea mai mare navă de război rusă din Marea Neagră-crucișătorul cu rachete “Moscova”.

Adică, din punctul de vedere al comparării capacităților de luptă și a eficacității, Naval Strike Missile pare mult mai promițătoare. Ceea ce se explică cu ușurință prin faptul că racheta norvegiană este o nouă dezvoltare și o nouă generație de astfel de arme.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.