foto: REUTERSfoto: REUTERS

În Ucraina, sloganul actual al sărbătorii din 8 și 9 Mai va fi “I – am învins pe naziști-îi vom învinge și pe Rashiști!”.

Potrivit Institutului ucrainean de Memorie Națională de pe Facebook, pe 8 și 9 mai, Ucraina va sărbători Ziua amintirii și reconcilierii și Ziua Victoriei asupra nazismului în cel de-al doilea război mondial.

“Pentru al optulea an consecutiv la nivel de stat, am introdus în mod constant o abordare europeană a memoriei celui de-al doilea Război Mondial. Onorăm toți luptătorii împotriva nazismului și toate victimele acestui conflict sângeros din istoria omenirii. Pentru noi, zilele memorabile nu simbolizează triumful învingătorilor asupra celor învinși, ci sunt o amintire a teribilei catastrofe care a devenit posibilă ca urmare a venirii la putere și a coluziunii a două regimuri totalitare – nazismul și comunismul”, se spune în mesaj.

În același timp, anul acesta Ucraina se apropie de date memorabile în contextul agresiunii militare pe scară largă a Rusiei, care încalcă independența și integritatea teritorială a Ucrainei, însăși existența ucrainenilor, încearcă să distrugă sistemul internațional de securitate și amenință pacea în întreaga Europă. “Pentru ucraineni, confruntarea cu agresiunea rusă este o luptă pentru libertate, politețe, democrație și valori europene împotriva ambițiilor imperiale ale unui vecin agresiv care, pentru a atinge obiectivul, nu disprețuiește nici crimele de război, nici crimele împotriva umanității”, se arată în declarație.

“În 1939-1945, naziștii erau inamicul, iar astăzi sunt Rashiștii – versiunea rusă a naționalismului imperial și a fascismului. Prin urmare, sloganul tradițional al acestor zile memorabile “#amintirea memoriei” este oarecum modificat la nivel de stat în acest an și sună astfel: “am învins naziștii – îi vom învinge și pe Rashiști!”. Și macul roșu rămâne simbolul neschimbat al memoriei”, spune mesajul.

Reamintim că Ministerul Apărării se așteaptă ca până la 9 mai, Federația Rusă să poată recurge la provocări sau la bombardamente sporite.

ajuta proiectulsusține-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *