potrivit lui Khromov, arhiva de stat rusă servește pur și simplu elitei politice și propagandei/ilustrației REUTERSPotrivit lui Khromov, arhiva statului rus servește pur și simplu elitei politice și propagandei/ilustrației REUTERS

Ucraina, în spațiul post-sovietic, este lider în declasificarea documentelor din perioada sovietică, în același timp, în Rusia cercetătorii sunt închiși pentru că au încercat să descopere secretele regimului sovietic.

Acest lucru a fost anunțat de Președintele Serviciului de arhivă de Stat al Ucrainei Anatoly Khromov în aerul teletonului de informații.

Potrivit acestuia, regimul politic rus modern își are rădăcinile și ia ca model Cele mai proaste tradiții ale regimului sovietic totalitar, astfel încât în Rusia arhiviștii determină ce poate urmări un cercetător și ce este interzis.

“Ucraina este un lider printre fostele republici sovietice în declasificarea documentelor din perioada sovietică, tot ceea ce privește direct istoria noastră. În același timp, în Rusia oamenii sunt închiși pentru că au încercat să dezvăluie secretele regimului sovietic. În Rusia, toate arhivele și chiar calendarul posibilei declasificări sunt clasificate, astfel încât specialiștii, istoricii și cercetătorii să nu învețe adevărul istoric și să nu-l poată spune unei game largi de cetățeni. Adică, totul este pictat, fiecare are propriul rol primitiv în mecanismul de stat”, a spus Khromov.

Șeful ukrgosarchiv a citat ca exemplu documente privind Crimeea, pe care serviciul de arhivă de stat ucrainean le-a deschis în întregime.

“Toate documentele despre represiunile care au avut loc în Crimeea în timpul Marii Terori au fost deschise accesului. În același timp, Rusia a creat o expoziție de documente de arhivă, printre care a expus Felix Dzerzhinsky în trunchiuri de înot pe mare. Demonstrând că este un om simplu care a făcut plajă și s-a odihnit. Justificând astfel una dintre cele mai odioase figuri ale regimului sovietic. Și există o astfel de tendință în toate”, a spus Khromov.

Șeful ukrgosarchiv a declarat că arhiva de stat rusă servește pur și simplu elitei politice și propagandei.

“Putin începe un război și spune că Ucraina nu a existat, dar Lenin a făcut-o. Și câteva zile mai târziu, șeful Rosgosarchiv iese pe canalele de televiziune și demonstrează documente care ar confirma logica acestei teze pseudo-istorice”, a spus Khromov.

Șeful ukrgosarchiv a adăugat că războiul de astăzi din Ucraina poate fi considerat un război de două viziuni asupra lumii complet diferite.

“Fără înfrângerea globală a Rusiei și fără prăbușirea ei, nimic nu se va schimba. În același timp, nu contează cine conduce acest stat. Un număr destul de mic de oameni din Rusia mărturisesc valori umane și democratice comune. Ei vor fi întotdeauna gata să caute un nou țar”, a spus Khromov.

Referința UNIAN. La momentul independenței Ucrainei în 1991, arhivele clasificate ale fostei URSS reprezentau 50% din total. În 2015, a fost adoptat un set de legi de decomunizare, dintre care una este Legea privind accesul la Arhivele organelor represive ale regimului totalitar comunist din 1917-1991. Acestlegea a confirmat în cele din urmă că documentele anumitor organe sunt absolut deschise.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.