jurnaliștii aleargă pentru acoperire după bombardamente grele în Irpen lângă Kiev/foto de REUTERS

Ca urmare a bombardamentelor ocupanților, cel puțin 35 de jurnaliști au fost răniți, trei au fost uciși.

Acest lucru a fost anunțat de Comisarul Verkhovna Rada pentru Drepturile Omului Lyudmila Denisova în canalul ei Telegram.

“Ocupanții Federației Ruse luptă împotriva acoperirii obiective a crimelor lor de război din Ucraina – ucid și trag în jurnaliști. Cel puțin 35 de jurnaliști au suferit deja în mâinile militanților Rashiști. Trei au fost uciși”, a scris ea.

În special, jurnalistul Viktor Dudar a fost ucis în timpul luptelor de lângă Mykolaiv, cameramanul Live Yevgeny Sakun – în timpul unui atac cu rachete la Kiev, iar cetățeanul american Brent Reno, jurnalist video, realizator de documentare a fost ucis la un punct de control din Irpen, în regiunea Kiev.

Mulți jurnaliști au fost răniți în timpul bombardării vizate a inamicului.

Așadar, potrivit Denisova, o mașină blindată marcată “press” de jurnalistul elvețian Guillaume Briquet a fost trasă de armata rusă în timp ce conducea spre Nikolaev – Briquet a fost rănit.

De asemenea, doi jurnaliști ai ediției Cehe a Voxpot, Maida Slamova și Voitech Bogach, au fost atacați de trupele rusești, iar doi corespondenți danezi ai Ekstra-Bladet – jurnalistul Stefan Weichert și fotograful și reporterul Emil Filtenborg Mikkelsen au primit răni prin împușcare.

“Trupele ruse au atacat grupul britanic de televiziune Sky News-corespondentul șef Stuart Ramsey și cei patru colegi ai săi se întorceau la Kiev când au fost ambuscadați. Glonțul l-a lovit pe Ramsey în spate, cameramanul Richie Mockler a fost salvat de o vestă antiglonț, care a fost împușcată de două ori”, a spus Ombudsmanul.

Potrivit acesteia, obiectele infrastructurii de televiziune din Ucraina sunt, de asemenea, sub foc vizat: inamicul a încercat să distrugă turnurile TV Kiev, Lutsk, Rivne, turnurile TV confiscate și studiourile de televiziune din orașele ocupate temporar.

“Acțiunile ocupanților vizează impunerea propagandei și ideologiei rasiste și suprimarea tuturor celorlalte resurse informaționale”, a subliniat Denisova.

Ea a menționat că uciderea și bombardarea jurnaliștilor reprezintă o încălcare gravă a Convenției și Declarației de la Haga, a Convenției de la Geneva pentru protecția victimelor războiului și a Protocoalelor sale suplimentare, precum și a Convenției privind legile și obiceiurile războiului terestru, care stabilesc garanții de securitate pentru jurnaliști.

Comisarul pentru Drepturile Omului a cerut organizațiilor internaționale pentru drepturile omului să ia toate măsurile posibile pentru a spori presiunea asupra Federației Ruse pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei.anterior, Procurorul General Irina Venediktova a declarat că peste 1,7 mii de crime de război ale Federației Ruse în Ucraina sunt deja investigate.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.