fundalul radiațiilor se poate deteriora grav în zona de Excludere, a avertizat Inspectoratul de Stat pentru reglementarea nucleară a Ucrainei/foto UNIAN

în viitor, fundalul radiațiilor din zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl se poate deteriora semnificativ.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina în telegrama sa.

“În condițiile continuării situației existente, în viitorul apropiat, fundalul radiațiilor din zona de excludere și nu numai, inclusiv nu numai Ucraina, ci și alte state, se poate agrava semnificativ”, se spune în mesaj.

Serviciul de presă a spus despre motivele posibilei deteriorări a stării de radiații. În special, Primul dintre ele este că în prezent sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere nu funcționează.

“Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații în zona de excludere, ceea ce face imposibilă răspunsul adecvat la amenințarea cu deteriorarea situației radiațiilor din zona de Excludere”, a menționat Regulamentul Atomic de stat.

Al doilea motiv este că serviciile de pompieri care se ocupă de stingerea incendiilor forestiere din zona de excludere nu își pot îndeplini funcțiile, deci există o mare probabilitate ca în primăvară și vară intensitatea incendiilor forestiere din zona de excludere să atingă limitele maxime posibile.

La rândul său, acest lucru va duce (în absența oricăror măsuri de combatere a incendiilor) la arderea aproape completă a pădurilor contaminate radioactiv în zona de excludere și, în consecință, la o deteriorare semnificativă a situației radiațiilor din Ucraina și din întreaga Europă, a raportat serviciul de presă al inspecției.

Reamintim că pe 24 februarie, ca urmare a atacului armat rus, toate obiectele centralei nucleare de la Cernobîl situate în zona de excludere au fost luate sub control de către ocupanți.

La 9 martie, ca urmare a acțiunilor ostile ale ocupanților, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată.

În aceeași zi, Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică și a pierdut alimentarea externă.

La 11 martie, centrala nucleară de la Cernobîl a reușit să furnizeze o sursă suplimentară de combustibil diesel pentru centralele diesel care asigură alimentarea cu energie de urgență a instalațiilor de stocare a combustibilului nuclear uzat.

pe 13 martie, sursa de alimentare a fost restabilită la centrala nucleară de la Cernobîl, dar a doua zi linia de alimentare a fost din nou avariată de inamic. Curând aceste daune au fost reparate și sursa de alimentare a fost restabilită.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.