Iranul își vinde dronele către țările care se află sub sancțiuni/Fars Media Corporation
Iranul își vinde dronele țărilor care se află sub sancțiuni/Fars Media Corporation

Iranul, în ciuda sancțiunilor, a făcut progrese constante în dezvoltarea și producția de drone militare, intensificând transferul acestora către regimurile teroriste.

Acest lucru este menționat în materialul New York Times.

Potrivit lui Seth Franzman, analist în domeniul apărării și expert în drone din Ierusalim, UAV-urile iraniene costă mai puțin decât alte modele de pe piață, dar se îmbunătățesc și și-au dovedit valoarea pe câmpurile de luptă din Orientul Mijlociu.  

Producția de drone este de mare îngrijorare pentru Statele Unite și Israel, acesta din urmă a vizat fabrici cu UAV-uri.

În prezent, dronele iraniene sunt încă “pe marginea pieței mondiale”, sunt cumpărate de țări cu venituri mici sau regimuri de sub-sancțiuni.

Iranul are, de asemenea, concurenți duri, în special Bayraktar din Turcia. 

Dar, în 2020, ONU, care nu a extins embargoul asupra vânzării și achiziționării de arme de către Iran, a eliminat de fapt un obstacol legal serios pentru Teheran de a-și exporta dronele și de a-și consolida statutul de jucător global în domeniul tehnologiilor fără pilot.

Primele semne că Iranul beneficiază de ridicarea embargoului și de creșterea exportului de drone au apărut în August 2020 în timpul conflictului din Etiopia. Apoi, autoritățile au observat un Mohajer-6 înarmat cu rachete aer-sol.

Citește și:  de la începutul lunii iulie, invadatorii au provocat aproape o sută de rachete și atacuri aeriene asupra Ucrainei De la începutul lunii iulie, invadatorii au provocat aproape o sută de rachete și atacuri aeriene asupra Ucrainei  Ucraina poate transforma din nou valul războiului-Washington Post Ucraina poate transforma valul de război din nou-The Washington Post a încălcat interdicția: două persoane au murit în Koblevo a încălcat interdicția: două persoane au murit în Koblevo

Diplomații occidentali au confirmat pentru New York Times primirea de drone iraniene de către Etiopia, iar acest lucru a fost ulterior recunoscut public de Departamentul Trezoreriei SUA în octombrie anul trecut, când au impus noi sancțiuni împotriva programului Iranian de drone.

În februarie, ministrul israelian al Apărării, Beni Ganz, a declarat că iranianul Mohajer-6 — același model de drone văzut în Etiopia — este acum vândut și Venezuelei. El a atras atenția asupra filmărilor din Noiembrie 2020, în care președintele țării Nicolas Maduro stă lângă un model de dronă în timpul unui discurs într-un hangar de aviație.

Potrivit Ministerului venezuelean al Apărării și oficialilor americani, Venezuela a început să cumpere kituri pentru fabricarea dronei iraniene Mohajer-2 în 2007, când a fost impus un embargo asupra armelor ONU asupra Iranului. Acestea au fost destinate să fie asamblate de compania de arme de Stat venezueleană CAVIM, care a intrat sub sancțiuni americane în 2013 pentru tranzacționare din cauza încălcărilor Legii privind neproliferarea armelor nucleare în Iran, Coreea de Nord și Siria.

În luna iulie a acestui an, Maduro a demonstrat drone de luptă iraniene armate construite folosind kituri de asamblare Mohajer-2. În februarie, Israelul a acuzat Iranul că a furnizat Venezuelei rachete de precizie pentru a fi utilizate în drone.

Iranul a furnizat, de asemenea, drone în Sudan, potrivit analiștilor militari, imagini din satelit și analize foto ale epavei dronelor, deși Khartoum este, de asemenea, supus unui embargo asupra armelor ONU. În 2008, când forțele ONU de menținere a păcii au întrebat despre dronele de luptă pe care le-au văzut folosite în Sudan, li s-a spus că aceasta este o versiune a Ababil-3 Iranian.

Iranul are atât stimulente politice, cât și financiare pentru a vinde drone către astfel de țări, precum și pentru a le furniza grupurilor marionetă ca parte a politicii sale regionale din Orientul Mijlociu. Vânzările permit Teheranului să stabilească legături internaționale, în ciuda încercărilor Occidentului de a-l izola și de a oferi o sursă suplimentară de venit, împreună cu petrolul vândut cu încălcarea sancțiunilor.

În mai, generalul, comandantul-șef al Forțelor Armate iraniene Mohammad Bagheri a vizitat Tadjikistanul pentru a deschide o fabrică pentru producția de drone Ababil-2.

Aceasta este prima fabrică pentru producția de vehicule aeriene fără pilot construite de Iran în străinătate, iar mass-media iraniană a acoperit pe scară largă acest eveniment, numindu-l o etapă importantă în programul de dezvoltare a armelor interne și un semn că Iranul a devenit un adevărat jucător pe piața dronelor.

Agenția de știri Tasnim, afiliată Gărzii revoluționare, a raportat că Iranul “își adâncește influența strategică în est” prin exportul de drone. Ziarul oficial al guvernului Iranian a scris că ” experiența de succes a armelor iraniene în Orientul Mijlociu și Etiopia a dus la Iranul să devină un exportator major de arme în regiune și pe plan internațional.”

Potrivit oficialilor de informații, dronele iraniene au fost folosite în numeroase atacuri împotriva Israelului, precum și în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Yemen și, în octombrie 2020, împotriva unei baze Americane din Siria. Țările din întreaga lume au început să acorde atenție acestui lucru.

“Au creat această capacitate viabilă de drone, deci nu este surprinzător faptul că alte țări sunt interesate să obțină astfel de tehnologii”, a declarat Farzin Nadimi, analist militar și cercetător la Institutul Washington specializat în industria de apărare a Iranului.

în aprilie, mass-media occidentală a scris că Rusia primește muniție și echipament militar din Irak pentru operațiuni militare în Ucraina cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.