România a comentat căderea unei drone rusești /Screenshot

Ministrul român al Apărării, Vasile dinku, a declarat că drona de cercetare și informare care a căzut ieri în cartierul Bystritsky din România ar putea fi folosită de ruși ca element de propagandă pentru a provoca alarmă în rândul localnicilor.

el a afirmat acest lucru într-un comentariu la ediția românească a Digi24.

Șeful Departamentului Apărării a numit drona o” jucărie ” și a menționat că la început a perceput vestea căderii sale ca o glumă proastă a unui club de modele de aeronave. 

“Este de fabricație sovietică și momentan nu este folosită în armată, a fost scoasă din uz după 1989”, a spus Vasile Dinku.

Drona este investigată de o comisie specială. Primele concluzii vor fi făcute astăzi.

“Maximul pe care îl poate face este să colecteze informații. Nu este prea mare și foarte vechi, este dificil să-l conectați la sisteme moderne”, a spus dinku.

Ministrul a menționat că drona ar fi putut fi lansată în regiunea carpatică, deoarece acest tip de dronă nu are prea multă autonomie de zbor.

Dinku nu exclude faptul că acest incident poate fi o manevră a Rusiei într-un război hibrid pentru a provoca panică în rândul populației, a descuraja dorința țărilor vecine de a oferi asistență Ucrainei și de a rupe solidaritatea dintre aliați.

“Unul dintre elementele cheie ale propagandei ruse de la începutul războiului cu Ucraina a fost de a provoca reticența populației de a oferi asistență. Ei ar vrea să distrugă solidaritatea, să sperie oamenii din această zonă, să arate că ceva teribil este posibil”, a spus ministrul român al Apărării.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în repetate rânduri că Alianța nu intenționează să intre în război cu Rusia, ci împreună pentru a proteja granițele fiecărei țări membre în caz de agresiune.

Pe 12 martie, ministrul adjunct de Externe rus Serghei Ryabkov a amenințat deschis că va trage asupra convoaielor NATO cu arme pentru Ucraina, după ce Stoltenberg a avertizat Rusia cu privire la consecințele unei astfel de decizii.

În plus, pe 13 martie, rușii au atacat cu îndrăzneală terenul de antrenament Yavorovsky din regiunea Lviv, la zeci de kilometri de granița cu Polonia, membru NATO. La care președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a menționat că data viitoare rachetele teroriștilor ruși ar putea cădea pe teritoriul Alianței, dacă NATO nu închide cerul.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.