Kim Jong-un adoptă scenariul lui Putin din Ucraina/foto de REUTERS

În timp ce dictatorul rus Vladimir Putin zguduie o sabie nucleară în fața întregii lumi, “discipolul” său ia cu atenție notițe.

Nu este o coincidență faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-un devine din ce în ce mai agresiv în acțiunile și declarațiile sale după ce Putin a atacat cu nerușinare Ucraina, scrie Washington Post.

Scopul Coreei de Nord ar fi cucerirea Coreei de Sud, iar dictatorul nord-coreean imită scenariul lui Putin în Ucraina în cel puțin două direcții: mișcarea pozițiilor militare și schimbările în doctrina nucleară a țării pentru a descuraja Occidentul să intervină într-un potențial conflict cu vecinii săi.

De când trupele ruse au invadat Ucraina, Coreea de nord a efectuat patru teste de rachete balistice, inclusiv două teste de rachete balistice intercontinentale care pot ajunge în Statele Unite. În aprilie, au testat și o rachetă care ar putea livra arme nucleare tactice pe câmpul de luptă.

Retorica se intensifică și în direcția amenințărilor directe la adresa Coreei de Sud. La începutul acestei luni, sora lui Kim Phenian a declarat că țara va folosi arme nucleare dacă Seul ” merge la o confruntare militară.” În același timp, Kim însuși susține că, pe lângă faptul că conține războiul, forțele nucleare ale Coreei de Nord au și o “sarcină secundară”, pe care mulți o interpretează ca obiective ofensive.

Lecția învățată din invazia rusă a Ucrainei este că o modalitate de a reduce dictatorii agresivi sunt garanțiile clare de securitate, ceea ce înseamnă că SUA ar trebui să-și sporească sprijinul militar pentru Japonia și Coreea de Sud.

Cel mai eficient mod de a stopa toți dictatorii care își amenință vecinii democrați este să se asigure că Putin eșuează în Ucraina, astfel încât alții să nu fie tentați să-i urmeze calea.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.