AT4/US Army Grenade LauncherAT4/US Army Grenade Launcher

Forțele Armate ale Ucrainei sunt destul de active și, cel mai important, folosesc eficient lansatoare de grenade AT4 de unică folosință de la compania suedeză Saab, care a dezvoltat și binecunoscutul NLAW ATGM și reutilizabilul Carl Gustaf.

Și recent, armata ucraineană a demonstrat ce rămâne din vehiculele blindate ale inamicului după o lovitură precisă de la AT4.

AT4 caracteristici

Spre deosebire de nlaw, lansatorul de grenade AT4 este o armă mult mai ușoară concepută pentru a combate vehiculele blindate ușoare inamice: transportoare blindate de personal și vehicule de luptă pentru infanterie.

Și aceasta nu este o lipsă de arme, deoarece a fost un pas conștient al dezvoltatorilor care în anii 70 și 80 au încercat să creeze arme ușoare, simple și eficiente special pentru aceste sarcini. Mai mult, AT4 trebuia să completeze capacitățile lansatorului de grenade Carl Gustaf reutilizabil mai greu.

Acest lucru a dus la un lansator de grenade unic, cântărind 6,7 kg, cu o grenadă cumulativă propulsată de rachete, care pătrunde până la 350 mm de armură (în versiunea AT4 HEAT). Acesta din urmă este suficient pentru a distruge orice APC sau BMP din orice unghi. Mai mult decât atât, particularitatea AT4 este doar acțiunea zabronevoe crescută.

De asemenea, AT4 vă permite să loviți cu încredere tancurile din proiecția laterală și din spate, unde nu există protecție dinamică. Acest lucru se datorează faptului că Grenada cumulativă din AT4 nu este tandem.

lansator de Grenade AT4/armata SUA

Un alt parametru important este viteza grenadei, care este de până la 290 m/s, Care este de două ori mai mare decât capacitățile RPG-7. Acest lucru are o importanță deosebită, deoarece cu cât racheta este mai lentă, cu atât mai multe erori trebuie luate la tragere. De asemenea, afectează gama practică de utilizare a unui lansator de grenade și ne permite să vorbim despre fotografierea vizată la o distanță de până la 300 de metri la o țintă în mișcare.

Caracteristici ale AT4

Combinația acestor caracteristici a făcut din AT4 unul dintre cele mai populare lansatoare de grenade de unică folosință din lume. Pentru a înțelege nivelul de eficacitate: în 1983, Statele Unite au organizat o licitație pentru achiziționarea de lansatoare de grenade și armele suedeze au depășit evoluțiile americane, britanice, germane, franceze și norvegiene. Și în total, AT4, care a vândut peste 600 de mii de unități, continuă să fie produs și operat de armatele a aproximativ 30 de țări din întreaga lume.

În timpul existenței AT4, Saab a dezvoltat mai multe versiuni suplimentare. În special, versiunea AT4CS este destul de comună, care a fost creată special pentru luptele din oraș. Faptul este că este interzis să trageți de la un AT4 obișnuit din cameră, dar în versiunea CS viteza granturilor este redusă și, de asemenea, se adaugă un antimas din apa de mare. Ca urmare, după arderea unui lansator de grenade, nu se formează o flacără, ci vapori de apă.

AT4CS are, de asemenea, o versiune antipersonal suplimentară a AT4CS HE, care are un mod extrem de util–sablarea cu aer. Există, de asemenea, versiuni ale lansatorului de grenade pentru combaterea fortificațiilor AST, precum și cu o gamă crescută de ardere de la 300 la 600 de metri – ER.

AT4 Lansator de Grenade-caracteristici

ajutați proiectul Susțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.