Lend-lease pentru Ucraina/US Army Lend-lease pentru Ucraina/US Army

Pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, Legea lend-lease începe să funcționeze, ceea ce este crucial pentru Ucraina

Legea lend-lease, care a trecut deja cu succes ambele camere ale Parlamentului american și este acum sub semnătura președintelui american Joe Biden, este cu siguranță de o mare importanță pentru capacitatea de apărare a Ucrainei. Deși, de fapt, se referă nu numai la Ucraina, ci și la toate țările din Europa de Est, ca potențiale victime ale armatei ruse.

Este un act de asistență fără precedent din partea Casei Albe din martie 1941, când a fost adoptată o lege similară pentru Marea Britanie, care lupta împotriva celui de-al Treilea Reich. Și la fel ca acum 81 de ani, Washingtonul a făcut-o pentru că înfrângerea unui aliat a amenințat întreaga lume civilizată. Și va face tot ce este necesar pentru a sprijini ucrainenii în lupta lor spre victorie.

 împrumut-leasing pentru Ucraina/armata SUALend-lease pentru Ucraina/armata SUA

Dar este important să înțelegem că vorbim despre un împrumut sau un contract de închiriere, de unde și numele legii – Lend-Lease. Adică, acesta este exact un” împrumut ” sub formă de ajutor militar, pentru care va fi necesar să plătească, dar după victorie.

ce arme poate Ucraina obține sub lend-lease

De fapt, legea lend-lease pentru Ucraina prevede că nu numai armele pot fi transferate, ci, în general, orice este necesar pentru victorie.

asta este, SUA în conformitate cu legea lend-lease poate transfera:

În același timp, armele de distrugere în masă, componentele acestora, materialele nucleare etc., precum și navele comerciale nu pot fi transferate.

 Lend-lease pentru Ucraina/US Army Lend-lease pentru Ucraina/US Army

Decizia privind transferul ajutorului de mărime și conținut va avea loc în conformitate cu o procedură accelerată, de fapt, prin decizia Guvernului SUA. Conținutul acestei asistențe și volumele sale, ținând cont de alte lucruri, se vor baza pe cererea Ucrainei, nevoia reală și pragmatismul.

Adică, este necesar să înțelegem imediat că transferul către Statele Unite al sistemului de apărare antirachetă THAAD, al luptătorilor F-35 de generația a cincea sau al distrugătorilor de rachete din clasa Arleigh Burke este mai mult decât optimist. Dar sistemele simple și masive de apărare aeriană, luptătorii multifuncționali de a patra generație de tip F-16 și sistemele anti-navă pot fi cu adevărat incluse în pachetele de ajutor.

Pe lângă artilerie suplimentară, vehicule blindate și cochilii. Centrale electrice, locomotive, materiale de construcții și mașini, și așa mai departe, așa mai departe, așa mai departe…

 Lend-lease pentru Ucraina/US Army Lend-lease pentru Ucraina/US Army

Când va plăti Ucraina pentru lend-lease

În legislația SUA privind transferul de arme pe credit, a existat o regulă directă conform căreia termenul de împrumut are un termen fix – până la cinci ani. Dar în ceea ce privește Ucraina, a fost exclusă în mod special.

Cu toate acestea, în mod implicit, tot ceea ce va fi transferat în cadrul lend-lease va trebui returnat. Dacă elementul transferat a fost deteriorat, atunci costurile reparației sale sunt compensate, dacă sunt distruse – costul minus amortizarea. Norme ceva mai abstracte au fost cuprinse și în Legea din 1941 conform căreia tot ceea ce a fost transferat trebuie plătit ulterior în orice mod.

În practică, după război, Statele Unite nu au cerut aliaților săi occidentali să returneze sau să compenseze echipamentele militare distruse, ci au emis împrumuturi pe termen lung pentru echipamente civile în schimbul integrării în comerț și comunitatea internațională.

În ceea ce privește URSS, Kremlinul a tranzacționat cu Statele Unite pentru valoarea compensației pentru bunurile civile până în 1972. Drept urmare, au fost de acord să plătească 722 de milioane de dolari până în 2021 de la 2,6 miliarde de dolari, care în 1945 Statele Unite au cerut asistență în valoare totală de 10,8 miliarde de dolari.

În orice caz, cel mai probabil, acum problema plăților de împrumut-leasing, ca și în 1941, a scăzut în fundal pe fondul unei amenințări totale pentru lumea civilizată. În același timp, răspunsul la întrebarea globală a modului în care Ucraina va plăti după victorie poate fi găsit în experiența aceleiași Marii Britanii.

Faptul este că, cu un an înainte de legea lend-lease, Washingtonul a transferat 50 de distrugătoare la Londra pentru baze navale. Este foarte posibil ca va fi posibil să se stabilească cu Statele Unite în cadrul lend-lease cu o bază în Sevastopol ucrainean.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.