Rupshis a permis un alt război în următorii ani/Foto Unian, Andrey Marienko

O înfrângere strategică în agresiunea actuală a Federației Ruse împotriva Ucrainei va alimenta sentimentele revanșiste în Rusia, în 5-10 ani pot provoca un nou război.

Această opinie a fost exprimată de comandantul Forțelor Armate Lituaniene Valdemaras Rupshis, scrie “adevărul European”.

“În opinia mea, dacă Rusia nu se schimbă, va rămâne o amenințare pentru noi și pentru NATO. În plus, amenințarea poate deveni și mai mare, iar țările Alianței ar trebui să acționeze în primul rând pe descurajare. Rusia trebuie să fie reținută de la ceea ce a făcut acum – când a decis să atace Ucraina”, a spus el.

Rupshis este convins că Federația Rusă se poate recupera în 5-10 ani după pierderile provocate de sancțiunile occidentale. Motivul pentru noua amenințare, el vede o consolidare suplimentară a sentimentelor revanchiste în Rusia.

“Revanchismul rusesc nu a dispărut. Nu voi spune că Rusia a pierdut deja toate bătăliile, ci pur și simplu pentru că Ucraina a supraviețuit – au pierdut deja războiul. Retragerea de la Kiev a demonstrat în mod clar eșecul intenției lor inițiale… cred că acum au puține speranțe de a învinge armata ucraineană. În sport, locul doi este foarte onorabil, dar în război ai nevoie doar de primul loc”, a spus comandantul Forțelor Armate Lituaniene.

Potrivit lui, actuala invazie pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina a schimbat fundamental situația de pe continent. Din acest motiv, NATO calculează deja scenarii pentru viitor. Inclusiv în cazul unei posibile agresiuni a Federației Ruse împotriva unuia dintre membrii Alianței.

Anterior, diplomatul American Robert Pearson a spus că Putin nu se va limita la un război împotriva Ucrainei – ar putea încerca să profite de alte țări, inclusiv de membrii NATO. Pearson a menționat că lista potențialelor victime ale lui Putin include nu numai Estonia, Letonia și Lituania, ci și Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Moldova.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.