Maia Sandu a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, planul de acțiuni inclus în programul prezidențial pentru depășirea crizei și relansarea economiei: „Criza economică provocată de pandemie riscă să închidă o treime din întreprinderi. În alte țări, guvernele s-au preocupat să ajute cetățenii și întreprinderile. În Moldova oamenii au fost loviți de două ori – de criză, precum și de incompetența și nepăsarea guvernării.”

  „Dodon și Chicu nu s-au gândit și nu se gândesc la oameni, n-au făcut nimic pentru ca oamenii să-și păstreze locurile de muncă, pentru ca oamenii să nu acumuleze datorii mari, pentru ca oamenii să nu ajungă în situație de disperare, din cauza că nu știu cum vor reuși să-și întrețină familiile. Dimpotrivă, cei de la guvernare au umblat prin concedii, au făcut nunți și au fost preocupați cum să manipuleze, ce minciuni să mai spună ca să-i păstreze lui Igor Dodon funcția de președinte. Ei sunt gata să dea foc la țară doar ca Igor Dodon să-și păstreze fotoliul și nu țin cont de dramele prin care trec oamenii”, a precizat Maia Sandu.

    Președintele PAS, Maia Sandu, a anunțat câteva statistici îngrijorătoare: încă în luna mai, Ministerul Finanțelor anunța că peste 30 mii de oameni din sectorul real al economiei și-au pierdut locurile de muncă, companiile spun într-un sondaj că 40% din angajați au fost disponibilizați temporar, 70% din companii prognozează pierderi pentru acest an, iar 30% din companii estimează că nu vor supraviețui crizei cauzate de pandemie. De asemenea, în stare de faliment sunt agențiile de turism, întreprinderile din sectorul comerțului, agențiile imobiliare și sectorul HORECA. Iar 90% din companiile intervievate consideră că guvernul nu a întreprins nimic pentru a ajuta sectorul economic. 

  În context, Maia Sandu a reamintit despre faptul că deputații PAS au elaborat în această perioadă de criză proiectele de legi cu toate mecanismele, au făcut toate calculele și le-au oferit lui Dodon și Chicu să preia soluțiile integral: „Nimic din aceste măsuri nu a fost preluat de guvern și astăzi vedem prin cifre concrete care este efectul negativ al lipsei de acțiune din partea guvernului. Dodon și Chicu, pe de o parte, spun că nu sunt bani, pe de altă parte ne spun că veniturile la buget sunt egale cu cele de anul trecut, că pe contul Ministerului Finanțelor erau 8 miliarde de lei în iunie, iar în septembrie – peste 11 miliarde de lei. În același timp, nu au întreprins absolut nimic ca să obțină finanțare externă – știm cu toții că la mijlocul lunii septembrie trebuia să se aprobe un program pentru Republica Moldova la Fondul Monetar Internațional, program care ar fi oferit o sumă importantă țării și care ar fi deschis calea spre alt sprijin din exterior, de exemplu, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Toate aceste resurse sunt ratate.”

  Maia Sandu a adus aminte promisiunile nerealizate de guvernarea Dodon și Chicu: „A fost promis un ajutor de 90 de milioane de lei pentru a subvenționa dobânzile la credite și, la sfârșitul lunii septembrie, doar 7 milioane de lei au fost alocate pentru agenții economici. A mai fost promis un fond de 310 milioane de lei alocate pentru restituirea impozitelor pe salariu și, din aceste 310 milioane, până astăzi au fost valorificate doar 50 de milioane de lei. Putem doar să ne imaginăm cât de puține întreprinderi au beneficiat de aceste ajutoare.”

  Drept urmare, Maia Sandu a prezentat un plan detaliat care va permite relansarea economiei. „Această situație trebuie corectată. E nevoie de o guvernare responsabilă care înțelege cât de important e sectorul economic, care înțelege că fără întreprinderi nu pot exista locuri de muncă, care înțelege că dacă nu va fi susținută economia, oamenii vor continua să plece din țară.”    Liderul PAS a mai adăugat că, în calitate de președinte, și-a asumat obiectivul național de creare a locurilor de muncă bine plătite acasă, iar acest lucru va fi posibil prin realizarea acestui plan:  

 

 

 

 

 

„Calitatea unei guvernări se măsoară prin grija față de oameni, în special în perioade dificile. Noi trecem printr-o perioadă foarte complicată și, din păcate, avem o guvernare care este indiferentă la nevoile oamenilor și la problemele din economie. Avem nevoie de un președinte care ține la oameni, care știe și poate să rezolve aceste probleme, care poate să contribuie la crearea unor condiții ca să avem o economie puternică, care oferă oportunități aici, acasă, pentru toți cetățenii noștri și salarii bune, respectiv contribuții la Fondul social, așa încât să asigurăm și pensii bune”, a conchis Maia Sandu.