mim-104 Patriot/sistemul de apărare aeriană al Armatei SUA mim-104 Patriot/sistemul de apărare aeriană al Armatei SUA

Statele Unite ale Americii, ca parte a unui nou pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari, ar putea transfera sisteme puternice de Rachete Antiaeriene mim-104 Patriot în Ucraina. Cel puțin asta crede Washington Post.

Pe de o parte, nevoia de sisteme de rachete antiaeriene din această clasă a fost formulată cu mult înainte de invazia rusă-în 2020, odată cu publicarea viziunii Forțelor Aeriene din Ucraina, care a indicat necesitatea înlocuirii timpurii a sovieticului S – 300.

Mim-104 Patriot pentru Ucraina

Ulterior, comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, colonelul General Ruslan Khomchak, a declarat că Ucraina are nevoie de mim-104 Patriot în cea mai recentă versiune, capabilă să intercepteze rachete balistice. În același timp, toate aceste planuri au fost rupte într – un lucru banal-Finanțe. Pentru că un sistem de apărare aeriană din această clasă costă mulți bani.

În special, în Polonia, patru baterii mim-104 Patriot PAC-3+ au costat 4,75 miliarde de dolari. România a ales o configurație mai simplă, cu o capacitate antirachetă mai mică, iar pentru aceasta șapte baterii costă deja 3,9 miliarde de dolari. Adică, doar o baterie mim-104 Patriot poate costa cu ușurință între 0,55 și 1,1 miliarde de dolari. Și întregul buget anual al Ministerului Apărării al Ucrainei pentru achiziționarea și modernizarea tuturor armelor de la cartușe la tancuri s-a ridicat apoi la 0,8 miliarde de dolari. Adică, problema achiziționării Patriot pe cheltuiala proprie a fost și rămâne absolut nerealistă.

În același timp, necesitatea înlocuirii S-300 nu are nicio alternativă din cauza vârstei banale a sistemelor de apărare aeriană în serviciu, deoarece cel mai tânăr dintre ei are mai mult de 30 de ani și, pentru tot timpul independenței, nu a fost achiziționat un singur nou sistem de rachete antiaeriene. Toate forțele existente au suferit doar reparații pentru a prelungi durata de viață.

lansare C-300/Statul Major General al Forțelor Armatelansare C-300/Statul Major General al Forțelor Armate

Acum, în condițiile războiului, problema sistemelor de rachete antiaeriene a dobândit deja o semnificație astronomică. La urma urmei, stocurile de rachete pentru S-300 nu sunt infinite și nu există aproape nicăieri să le ia. Printre țările NATO, este în număr mic numai în Grecia și Bulgaria, iar Slovacia și-a transferat deja SAM și un stoc de rachete.

Adică, situația este destul de asemănătoare cu artileria, când chiar în timpul războiului APU ar trebui să treacă la calibrele NATO pentru a preveni apariția foametei de coajă. Dar, de fapt, vorbim nu numai despre înlocuirea S-300, ci și despre înlocuirea unui alt sistem de apărare aeriană al armatei ucrainene – Buk.

capabilitățile mim-104 Patriot

Raytheon ‘ s mim-104 Patriot este un sistem destul de vechi care a fost pus în funcțiune în anii 70 și rămâne principalul sistem de apărare aeriană pentru Statele Unite și o serie de țări NATO datorită actualizărilor constante. Cea mai modernă versiune a mim-104 Patriot PAC-3, care are și pachete suplimentare de upgrade.

 lansator mim-104 Patriot/US Army lansator mim-104 Patriot/US Army

A fost pus în funcțiune în 2001, iar scopul său principal a fost consolidarea capacităților antirachetă ale complexului, pentru care a fost introdusă în compoziția sa o nouă rachetă PAC-3 MSE, capabilă să distrugă rachetele balistice la o distanță de până la 50 km.

De asemenea, a fost realizată o modernizare la scară largă pentru a integra noul radar AN/MPQ-65 într-un singur sistem automat de control, precum și accelerarea generală a întregului complex datorită actualizărilor digitale și hardware.

 AN/MPQ-65 și vehicul de comunicații/foto - armata SUAAN/MPQ-65 și vehicul de comunicații/foto-armata SUA

Pentru a distruge țintele aeriene, mim-104 Patriot PAC-3 folosește o rachetă PAC-2 cu capacitatea declarată de a distruge avioanele inamice la o distanță de până la 160 km. racheta are propriul cap de localizare a radarului și o viteză de până la Mach 4.1.

caracteristici ale mim-104 Patriot

Ca orice alt sistem de rachete antiaeriene din această clasă, mim-104 Patriot este un sistem de arme foarte dificil. Și nu funcționează izolat de sistemul general de apărare aeriană. De fapt, acest SAM este doar o parte a apărării aeriene, care pentru funcționarea completă trebuie să primească date de la aeronavele și sateliții AWACS. Și principalul lucru este să lucrăm într-un singur sistem cu luptători, care pentru țările NATO sunt principalele mijloace de apărare aeriană.

Complexitatea operațiunii Patriot este clar vizibilă pe exemplul personalului și structurii organizatorice din armata SUA, în care acest SAM funcționează ca parte a unui batalion. Acest batalion include un post de comandă, o companie de reparații și 4-6 baterii. Fiecare baterie este formată din șase lansatoare, un radar, un vehicul de comunicații, o centrală electrică de câmp și o stație de control al incendiilor. Personalul total al bateriei este de 70-90 de persoane, iar Batalionul Patriot este de 600 de luptători.

stăpânirea Patriotului MIM-104 durează departe de câteva săptămâni/foto - armata SUAStăpânirea Patriotului MIM-104 durează mult mai mult de câteva săptămâni/foto-armata SUA

Adică, atunci când vine vorba de sistemul de apărare aeriană mim-104 Patriot, trebuie să reprezentați nu un lansator, ci mai mult de o jumătate de mie de luptători, dintre care majoritatea sunt specialiști-ingineri specializați, precum și mai mult de cincizeci de mașini individuale.

caracteristicile mim-104 Patriot în funcție de intervalul de distrugere a țintei

 PAC-2 Rocket/foto-US Army PAC-2 Rocket/foto – US Army

Compoziția bateriei mim-104 Patriot:

ajutați proiectulnoi

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *