aproximativ 22 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene/Screenshot aproximativ 22 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene/Screenshot

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei solicită Federației Ruse să retragă forțele navale din zona maritimă din jurul Ucrainei și să ofere garanții de securitate cu privire la neagresiune asupra porturilor și convoaielor comerciale.

Acest lucru este menționat în comentariile președintelui Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Oleg Nikolenko, publicat pe rețeaua socială Facebook.

Președintele a atras atenția asupra declarației ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că rușii vor lăsa navele cu cereale ucrainene să treacă dacă Ucraina va curăța porturile.

în acest sens, Nikolenko a explicat poziția ucraineană.

Citește și:  Federația Rusă nu a permis scoaterea copiilor din regiunea Kherson de-a lungul coridorului verde Federația Rusă nu a permis scoaterea copiilor de-a lungul “coridorului verde” din Regiunea Herson Mykolaiv este decojit din mai mult de 10 poziții din regiunea Kherson - Kim Mykolaiv este decojit din mai mult de 10 poziții din regiunea Kherson-Kim

În special, Rusia a asediat porturile maritime ucrainene când a atacat Ucraina.

În același timp, armata rusă a exploatat o parte din zona mării și încearcă în mod constant să străpungă apărarea Odesei și a altor orașe de coastă din Marea Neagră.

“Ca urmare a blocadei Ruse, Ucraina a pierdut posibilitatea de a exporta produse agricole pe mare. Aproximativ 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi și nu pot ajunge la consumatorii finali, în principal în Africa și Asia. Rutele alternative la sol nu vor rezolva complet problema, deoarece au un randament redus. În plus, Rusia fură cereale ucrainene în teritoriile ocupate pentru a le vinde ilegal țărilor terțe”, a spus Nikolenko.

Vorbitorul a menționat că acțiunile Rusiei ar putea duce la o criză alimentară globală, iar în unele regiuni – chiar la foamete.

“Rusia trebuie să deblocheze imediat porturile maritime ucrainene, să oprească bombardarea Odesei și a altor orașe de coastă, să-și retragă Marina la o distanță care va face imposibilă atacarea navelor comerciale și să nu creeze obstacole în calea navigației Internaționale”, a subliniat Nikolenko.

El a adăugat că Ucraina lucrează împreună cu partenerii cu privire la posibilitatea creării unei misiuni internaționale, în special sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, care va prelua funcționarea rutelor maritime pentru exportul de produse agricole ucrainene.

“Salutăm disponibilitatea preliminară a mai multor țări de a se alătura procesului de restabilire a securității în Marea Neagră”, a subliniat Nikolenko.

În același timp, el a spus că “ca un prim pas, Rusia ar trebui să-și retragă forțele în zona mării din jurul Ucrainei și să ofere garanții de securitate cu privire la neagresiune asupra porturilor și convoaielor comerciale.”

Nikolenko a reamintit că Ucraina rămâne angajată să găsească modalități de deblocare a rutelor în Marea Neagră și Azov pentru a preveni criza alimentară globală.

“Facem apel la țările a căror securitate alimentară ar putea suferi cel mai mult din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei să-și folosească contactele cu Moscova pentru a o forța să ridice blocada din porturile maritime ucrainene și să oprească războiul”, a rezumat Nikolenko.anterior, Rusia a declarat că Putin și Erdogan au fost de acord să exploateze porturile ucrainene.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.