Pe 16 martie, ocupanții au aruncat o bombă pe clădirea Teatrului Dramatic/foto de REUTERS

Ministrul adjunct al Culturii și Politicii informaționale Ekaterina Chueva a vorbit despre distrugerea siturilor de patrimoniu cultural din Ucraina de către ocupanții ruși.

după cum relatează corespondentul UNIAN, acest lucru a fost discutat în timpul briefingului ei online.

Vorbind despre distrugerea cauzată de ruși, Chueva a menționat: “din păcate, avem doar idei aproximative despre amploarea distrugerii monumentelor și a altor obiecte de patrimoniu cultural… Pe măsură ce luptele continuă. Și o serie de orașe istorice sunt în prezent sub asediu, iar unele, din păcate, sunt ocupate.”

o cantitate semnificativă de distrugere, a adăugat ea, este asociată cu utilizarea armelor cu rachete, bombardiere și artilerie grea.

“Sunt afectate în principal monumente arhitecturale, care sunt lovite de rachete sau fragmente ale acestora, sau scoici și, de fapt, valuri de explozie”, a explicat Chueva.

Astfel, Muzeul de istorie istorică și Locală din Akhtyrka, clădirea Muzeului antichităților ucrainene din Vasily Tarnovsky din Chernihiv, clădirea muzeului-rezervație Popov Manor din Vasilevka, clădirile de pe teritoriul Lavrei Svyatogorsk din regiunea Donetsk, clădirea Bisericii Nașterii Maicii Domnului din regiunea Jitomir, clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol au fost deteriorate și distruse.

“Documentăm aceste daune atât cât este posibil în aceste condiții. Și verificăm informațiile relevante”, a spus viceministrul.

Ea a menționat, de asemenea, că acum există doar o idee aproximativă despre măsura în care centrul istoric al Harkovului a suferit.

Vorbind despre deteriorarea clădirilor structurilor religioase, Chueva a menționat că o parte semnificativă a acestora sunt “clădiri ale bisericilor Patriarhiei Moscovei, care se află pe teritoriul Ucrainei de Est.”

“O serie de clădiri religioase istorice au fost deteriorate într-un grad sau altul. În special, atracții precum Biserica Ilie din Chernihiv sunt identificate printre ele. Biserica, care datează din secolele 11-12… Catedrala Adormirea Maicii Domnului din secolul al 18-lea din Harkov, Lavra Adormirea Maicii Domnului din secolele 17-18 din Svyatogorsk. Și bisericile de lemn sunt afectate în special astăzi”, a spus Chueva.

Ea a spus că a fost creată o platformă de stat, o resursă pentru colectarea informațiilor și documentarea corectă a crimelor de război împotriva umanității și a siturilor de patrimoniu cultural comise de armata rusă.

“Până în prezent, această bază de date conține informații verificate despre aproximativ 60 de obiecte. Baza este refăcută”, a declarat viceministrul.

după cum a raportat UNIAN, pe 16 martie, un avion rus a aruncat o bombă pe clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se ascundeau sute de civili. Resturile au umplut intrarea în adăpostul pentru bombe.

Mai târziu a devenit cunoscut faptul că adăpostul cu bombe al Teatrului Dramatic a rezistat atacului aerian și oamenii au supraviețuit.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.