REUTERS foto

Următorul summit NATO este gata să ia în considerare introducerea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează ediția W Polityce.

“Această propunere [de a trimite o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina, – UNIAN] a fost foarte importantă. Ucraina este un stat suveran și are dreptul de a invita pe oricine pe teritoriul său. Când femeile și copiii sunt uciși, când civilii sunt uciși, ea are dreptul să invite trupe din alte țări. (..) O astfel de misiune de menținere a păcii va aduce cu siguranță pace și liniște în cea mai mare parte a Ucrainei. Nu cred că Putin a îndrăznit să atace NATO. Acesta este un fel de provocare pentru țările occidentale de a gândi mai larg, mai departe, de a gândi cum să apere Ucraina”, a spus Moravetsky.

Vorbind despre conștientizarea liderilor occidentali, el a subliniat:”ideea că [ucrainenii] luptă și pentru securitatea întregii Europe îi pătrunde din ce în ce mai mult.”

Întrebat cu cine a fost discutată propunerea pentru o misiune NATO de menținere a păcii, el a spus: “În primul rând, am discutat-o cu aliații noștri cei mai apropiați și va fi prezentată la următorul summit NATO.”

În același timp, Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, constată că Alianța nu va desfășura trupe în Ucraina.

În special, el a fost rugat să răspundă propunerii Poloniei de a trimite forțele Alianței în Ucraina pentru o misiune de menținere a păcii. “Susținem eforturile de pace. Cerem Rusiei și președintelui Putin să-și retragă trupele, dar nu avem planuri de a desfășura trupe NATO pe teren în Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

La 15 martie, viceprim-ministrul Poloniei Jaroslaw Kaczynski a anunțat necesitatea introducerii unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina. În special, în opinia sa, o astfel de misiune de menținere a păcii ar trebui să se ocupe nu numai cu probleme umanitare, dar, de asemenea, ajuta Ucraina proteja terenul.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.