resursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC NewsResursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC News

Polonia încetează să facă față fluxului de refugiați din Ucraina. Resursele țării, inclusiv voluntarii, locuințele și locurile de muncă, sunt epuizate.

Acest lucru este raportat de NBC News.

Mii de oameni din Polonia s-au mobilizat la începutul războiului pe scară largă din Ucraina pentru a primi ucraineni în casele lor. Dar de atunci a devenit mai dificil să găsești locuințe.

Familiile poloneze care doresc să primească refugiați au umplut deja camerele vacante. Numărul de apartamente de închiriat în Varșovia a scăzut semnificativ. Prețurile de închiriere au crescut cu peste 30 la sută de la sfârșitul lunii februarie.

 resursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC NewsResursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto de NBC News din cauza lipsei de locuințe, mulți ucraineni sunt forțați să rămână în adăposturi în masă adaptate pentru o oprire pe termen scurt (să doarmă și să mănânce, apoi să meargă într-o altă țară sau să găsească locuințe în Polonia). Unul dintre acestea a fost centrul expozițional de la marginea Varșoviei.

Astăzi, Centrul devine din ce în ce mai mult o casă pentru familiile numeroase cărora le este greu să găsească o familie poloneză dispusă să accepte gratuit un număr mare de persoane și un apartament ieftin potrivit de Închiriat. 

De asemenea, nu există nimeni care să însoțească și să asiste refugiații – din ce în ce mai puțini oameni sunt de acord să fie voluntari.

 resursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC NewsResursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC News

Adriana Porowska, asistentă socială poloneză, a declarat reporterilor că la sfârșitul lunii februarie abia a reușit să urmărească fluxul de oameni care s-au înscris ca voluntari pentru a ajuta refugiații ucraineni care sosesc la Varșovia. După 9 săptămâni de război, căutarea voluntarilor devine o provocare.

“Oamenii noi nu vin la voluntari, ci doar pleacă. Cei care se înscriu trebuie să facă mai multă muncă și devin și mai obosiți”, a spus ea.

Porowska însăși spune că abia a fost acasă în ultimele două luni.

“Sper doar ca soțul meu să nu divorțeze de mine și fiul meu să nu mă părăsească. Dar, de fapt, Sper că voluntarii nu mă vor abandona”, a glumit ea.

Ocuparea forței de muncă a devenit o altă provocare serioasă pentru unii refugiați. Până la începutul războiului, au existat multe posturi vacante în Polonia. Dar chiar și atunci a fost dificil pentru refugiații care nu vorbeau poloneză sau Engleză să găsească de lucru. Marea majoritate a refugiaților sunt femei și copii. Femeile sunt obligate să concureze pentru un număr limitat de locuri de muncă care pot satisface nevoile de îngrijire a copilului.

“Există o mulțime de refugiați care caută de lucru și nu există atât de multe posturi vacante”, a declarat Taras Tsymbalyuk, managerul unei organizații internaționale de ocupare a forței de muncă care îi ajută pe refugiați să găsească de lucru la Centrul Expozițional din Varșovia.

Există, de asemenea, probleme cu furnizarea de servicii publice, cum ar fi educația. Învățământul la distanță este încă disponibil pentru mulți studenți refugiați. Dar mulți părinți caută oportunități pentru copiii lor de a-și continua educația în școli. Peste 190.000 de copii ucraineni sunt înregistrați în școlile poloneze, iar acest număr este proiectat să crească la 700.000. 

 resursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina /foto NBC Newsresursele Poloniei se epuizează din cauza fluxului de refugiați din Ucraina/foto NBC News

Școlile care sunt gata să accepte copiii ucraineni se confruntă cu o lipsă de bani, spațiu și profesori. Eva Petrikiewicz, directorul unei școli private din Varșovia, a închiriat spații suplimentare, a angajat mai mulți profesori și a dublat dimensiunea cursurilor de la începutul războiului. Școala primește bani de la stat pentru a ajuta ucrainenii, dar se bazează în primul rând pe donații private. Acum există o lipsă catastrofală de bani. 

“Putem extinde și închiria mai mult spațiu, dar nu mai avem bani pentru asta. Cumpărarea necesităților de bază, cum ar fi hârtia igienică, este o sarcină dificilă”, spune Petrikevich. 

Polonia a primit aproximativ 2,9 milioane din cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din țară. În capitală, Varșovia, populația a crescut cu aproximativ 15% de la începutul războiului. 

Primarul Rafal Trzaskowski a avertizat că Varșovia este “supraaglomerată” și nu poate accepta un nou val de refugiați, ceea ce este de așteptat din cauza faptului că Rusia a concentrat atacuri asupra părții de est a Ucrainei.

“Pe termen lung, prevedem destul de multe probleme, iar acest lucru creează o povară uriașă pentru oraș”, a spus el marți într-un interviu acordat MSNBC. 

Trzaskowski prezice că oamenii din Polonia ar putea începe să se opună sprijinirii refugiaților dacă nu se fac mai multe pentru a ajuta orașe precum Varșovia.

“Pe măsură ce această criză continuă și serviciile orașului sunt supraîncărcate… ne putem aștepta la o mică reacție negativă. De aceea avem nevoie de un sistem, trebuie să împărțim povara”, spune primarul.

după cum a scris UNIAN, mai devreme autoritățile poloneze și-au exprimat speranța că refugiații înșiși vor cere să-i mute în alte orașe atunci când viața în megacities aglomerate devine insuportabilă. 

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.