trupele rusești continuă să acopere Mariupol/REUTERS photo

Consilierul primarului din Mariupol, Piotr Andryushchenko, a declarat că s-a dezvoltat o situație catastrofală în oraș, iar numărul victimelor bombardamentelor rusești s-ar putea apropia de 20 de mii.

această opinie a fost exprimată de Andryushchenko pe aer de “timpul prezent”, scrie Ukrainska Pravda.

“Avem date despre civilii morți care nu corespund realității, deoarece au fost primite de la poliție, convenite cu instituțiile medicale. Aceasta este o mână mică de oameni pe care îi cunoaștem. De ieri (13 martie, – ed.) a fost 1800 cu oameni mici. Acum patru zile vorbeam despre un scenariu” optimist ” – aproximativ 10 mii de victime deocamdată. Dar cu o intensitate crescută și cu brutalitatea care a crescut de mai multe ori, putem spune că dacă blocada se termină acum și putem începe cel puțin căutarea acestor persoane, atunci numărul victimelor se va apropia deja de 20 de mii”, a spus Andryushchenko.

El a menționat că cimitirul orașului este situat pe teritoriul controlat de armata rusă, astfel încât morții sunt îngropați “în curți, pe străzi.” Cu toate acestea, datorită intensității bombardamentelor, oamenii “nici măcar nu pot ieși afară pentru a-și îngropa pe cei dragi.”

Andryushchenko a adăugat, de asemenea, că oamenii sunt evacuați din Mariupol pe propriul risc, deoarece nu există garanții din partea armatei ruse. Securitatea este garantată numai în zona controlată de armata ucraineană.

La rândul său, Consiliul Municipal Mariupol a declarat că, potrivit informațiilor oficiale și confirmate, de la sfârșitul zilei de luni, 14 martie, numărul morților este de aproximativ 2.357 de persoane.

Anterior, luni, consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Alexey Arestovich, a declarat că numărul morților a depășit deja 2,5 mii de persoane. “Peste 2,5 mii de persoane au fost ucise, potrivit rapoartelor oficiale ale autorităților locale, din câte am înțeles. Și aceasta este o catastrofă căreia lumea i-a dat o evaluare adecvată”, a spus el.

După cum a raportat UNIAN, pe 13 martie, Consiliul Municipal Mariupol a anunțat că orașul rămâne fără ultimele provizii de hrană și apă. Există, de asemenea, “nici o lumină, apă, căldură, aproape nici o comunicare mobilă.” Situația este complicată în mod semnificativ de bombardarea constantă a ocupanților ruși.

Pe 14 martie, vicepremierul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar Irina Vereshchuk a raportat că situația din Mariupol se deteriorează, iar oamenii se luptă pentru hrană și apă, acolo se întâmplă un coșmar. Potrivit acesteia, informațiile Federației Ruse că livrările umanitare au ajuns în oraș nu corespund realității.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.