criza cu refugiații sirieni din Europa și Orientul Mijlociu este deja considerată cea mai mare din lume de la cel de-al Doilea Război Mondial/ilustrația REUTERSCriza refugiaților sirieni din Europa și Orientul Mijlociu este deja considerată cea mai mare din lume de la cel de-al Doilea Război Mondial/REUTERS ilustration

Diplomații occidentali se tem că Rusia ar putea folosi ajutorul umanitar pentru Siria ca monedă de schimb în Ucraina.

Acest lucru este raportat de New York Times cu referire la surse.

“O singură rută rămâne deschisă pentru convoaiele internaționale care livrează alimente, apă și alte ajutoare pentru mai mult de un milion de sirieni asediați de războiul civil”, se arată în articol.

Acum, avertizează oficialii, Rusia ar putea încerca să o închidă sau să o folosească ca un atu cu statele occidentale în războiul din Ucraina.

Diplomați și experți au declarat că închiderea coridorului de la punctul de trecere a frontierei Bab Al-Hawa cu Turcia ar forța aproape sigur mii de oameni să fugă din Siria. Acest lucru va agrava doar criza refugiaților din Europa și Orientul Mijlociu, care este deja considerată cea mai mare din lume de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Consiliul de securitate al ONU, în care Rusia are un veto puternic,va vota în iulie dacă va lăsa deschisă calea ajutorului. Diplomații ruși spun că Moscova ” nu a decis încă ce decizie va lua.”

Cu toate acestea, potrivit New York Times, trei diplomați străini au declarat că Rusia a trimis “semnale vagi” despre o încercare de a folosi votul pentru a obține concesii cu privire la problema războiului împotriva Ucrainei. Ce sunt aceste semnale nu este specificat. 

“Moscova va negocia cu țările care ar putea suferi de un nou val de refugiați pentru a ajuta la eludarea sancțiunilor”, spun reprezentanții anonimi ai Federației Ruse.

Reamintim că noile imagini din satelit arată că o navă de marfă rusă cu cereale, presupusă furată din fermele ucrainene, a ajuns în Siria.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.