Lyubov Plaksyuk/foto Ministerul Apărării al Ucrainei Lyubov Plaksyuk/foto Ministerul Apărării al Ucrainei

Lyubov Plaksyuk a devenit prima femeie șefă a unității de artilerie a Forțelor Armate din Ucraina.

Ministerul Apărării a spus povestea acestui om curajos.

Plaksyuk provine din orașul Baranovka din regiunea Jitomir. Până în 2016, a lucrat ca profesor de istorie, dar apoi a decis să se alăture rândurilor Forțelor Armate din Ucraina. Femeia a trecut de la un radiotelefonist la comandantul Departamentului de management, dar un moment de cotitură în cariera sa s-a întâmplat când a văzut lucrarea unei instalații de artilerie autopropulsate.

“Când l-am văzut pe Hyacinth-S și am condus o mașină pentru prima dată, al cărui urlet îmi ia respirația, mi-am dat seama, acesta este al meu!”- își amintește dragostea. 

 Lyubov Plaksyuk Lyubov Plaksyuk

În timpul liber, Plaksyuk a studiat activitatea numerelor de calcul, a citit literatura relevantă, a aflat despre proiectarea instalațiilor de artilerie, iar în 2019 a tras prima lovitură dintr-un tun la depozitul de deșeuri. În februarie 2022, militarii s-au întâlnit în zona OOS în funcția de comandant al bateriei unei divizii de artilerie autopropulsate.

“Dacă ținta trebuie “suprimată”, astfel încât să nu poată funcționa, este suficient să lovești un proiectil din tunul Hyacinth-C pe o rază de 50 de metri. Dacă sarcina este de a distruge ținta, aveți nevoie de o precizie diferită de lovire… Artileria este o știință foarte complexă, al cărei studiu nu se oprește niciodată”, spune Plaksyuk.

 Lyubov Plaksyuk Lyubov Plaksyuk

La sfârșitul anului trecut, 57 de mii de ucraineni au servit în Forțele Armate, adică aproape 22% din totalul personalului. Dintre acestea, aproximativ 32 de mii sunt militari (mai mult de 12% din personal), iar 3,5 mii sunt ofițeri superiori. Anul trecut, pentru prima dată, una dintre comenzile AFU a fost condusă de o femeie – Tatiana Ostashchenko. 

anterior, pentru prima dată în istoria flotei ucrainene, o fată a devenit navigator.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.