Pe 4 martie, ocupanții ruși au confiscat centrala nucleară Zaporozhye/foto UNIAN

Ocupanții au început să arunce în aer cochilii neexplodate pe teritoriul centralei nucleare Zaporozhye.

Acest lucru a fost anunțat de șeful Nnec Energoatom, Pyotr Kotin, în aerul canalului TV FREEH.

“Au început să arunce muniții pe teritoriul stației. Când au tras la gară, o mulțime de scoici nu au explodat. Și aceste cochilii au fost blocate în clădiri, inclusiv în asfaltul de la locul stației, în pasaj și în conducte. Și ei (invadatorii) au început să mineze aceste cochilii unde au fost blocați, sunt aruncați în aer chiar la fața locului. Adică îl închid cu un capac de fier și îl aruncă în aer. În același timp, ei nu acordă atenție dacă se află lângă bloc sau lângă echipamente grave, critice pentru funcționarea stației”, a spus Kotin.

Potrivit acestuia, astfel de acțiuni reprezintă o amenințare la adresa siguranței centralei nucleare.Kotin, de asemenea, a declarat despre un alt risc mare pe Zaporozhye AES, datorită faptului că există lupte în apropiere.

“Liniile prin care centrala nucleară Zaporozhye este conectată la sistemul energetic al Ucrainei sunt nefuncționale. Începând de astăzi, a treia linie, literalmente acum două ore, a fost deconectată de la toate cele 4 disponibile la centrala nucleară Zaporozhye. Acum, capacitatea tuturor unităților de putere care rămân în funcțiune este redusă. Două unități de alimentare vor fi descărcate. Astfel, centrala nucleară Zaporozhye rămâne conectată la sistemul de alimentare cu o singură linie. Există linii electrice de rezervă suplimentare care vor permite menținerea siguranței stației, dar situația se deteriorează, se înrăutățește”, a subliniat Kotin.

Potrivit acestuia, dacă se ajunge la punctul în care stația intră în așa-numitul mod “blackout”, atunci situația va fi și mai gravă decât a fost la centrala nucleară de la Cernobîl, când a existat o întrerupere completă.

“Și aici, dacă se întâmplă o astfel de situație, va fi mult mai gravă. Pentru că există 6 reactoare. Și totul va trebui răcit”, a explicat el.

Pentru a evita situația, potrivit lui Kotin, este necesar să se restabilească cel puțin încă o linie de comunicare cu rețeaua electrică, astfel încât să existe o rezervă.

Kotin a menționat că activitatea stației este acum asigurată de personalul ucrainean, dar există aproximativ 50 de unități de echipament militar al ocupantului, 500 de soldați și “conducerea stației lucrează sub boturile acestor oameni.”

“Deși nu interferează cu funcționarea stației, cu toate acestea, conducerea este obligată să coordoneze toate problemele cu comandantul invadatorilor, inclusiv problemele tehnice. În același timp, brigada Rosatom este prezentă acolo. Ei vizitează sediul stației, instalațiile de producție, pot influența teoretic funcționarea echipamentelor. Aceasta este, de asemenea, o amenințare la adresa securității”, a spus Kotin.

Potrivit acestuia, toate acestea se încadrează în categoria “situației de urgență” la această instalație nucleară, iar acest lucru este cunoscut atât MAGATA, cât și tuturor specialiștilor din întreaga lume.

“Astăzi pregătim un program special de lucru pentru această stație. În același timp, vom păstra conducerea personalului care se află acolo. Și în aceste condiții, vor fi stabilite limite și restricții speciale care ne vor permite, pe cât posibil în aceste condiții, să garantăm siguranța funcționării stației”, a spus Kotin.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.