Procurorul General al Ucrainei Irina Venediktova/OGPU photo Procurorul General al Ucrainei Irina Venediktova/OGPU photo

Procurorul General al Ucrainei Irina Venediktova a spus ce echipament tehnic Statele Unite pot sprijini Ucraina în cadrul cooperării privind investigarea crimelor de război ale Federației Ruse.

Venediktova a spus acest lucru la difuzarea teletonului de informații în timpul unui interviu cu unul dintre canalele ucrainene.

“Ucraina are nevoie de asistență tehnică pentru a investiga în mod eficient crimele rusești. Vorbim despre software special, care este extrem de scump, este de milioane de euro, dolari, lire sterline. Da, avem o mulțime de interceptări, fixări foto și video. Există o mulțime de fișiere audio diferite. Anchetatorii pot asculta acest lucru timp de 10-15 ani. Dacă luăm software frumos și modern, atunci îl putem face foarte repede. Costă bani, care, desigur, nu se află în bugetul Ucrainei, iar statul nu ne va putea aloca”, a spus Venediktova.

Ea a menționat că pentru colectarea rapidă a tuturor dovezilor și stocarea ulterioară, Ucraina are nevoie de capacități suplimentare.

“Dacă vorbim despre cybersferă, atunci trebuie să menținem site-ul nostru web, care este un hub special pentru toate agențiile de aplicare a legii, pentru Ministerul Justiției cu Curtea de la Strasbourg, pentru Ministerul Afacerilor Externe cu Curtea ONU, pentru noi și Curtea CPI. Desigur, acest site trebuie păstrat în siguranță și protejat. Pentru a proteja datele persoanelor care au fost trimise acolo”, a explicat Venediktova.

Procurorul General a adăugat că Ucraina are nevoie de asistență internațională în efectuarea diferitelor examinări ADN, medicale, balistice și tracologice. Și, de asemenea, sunt necesari experți care ar fi implicați în stabilirea daunelor cauzate statului.

Procurorul General a menționat că Statele Unite își vor crea propriul grup pentru investigarea crimelor de război, care va fi condus de legendarul vânător nazist Eli Rosenbaum.

“Avem multe oportunități de a coopera. Statele Unite și-au deschis propria producție, la fel ca alte 18 țări, pentru infracțiunile comise în Ucraina. În plus, au cetățeni americani răniți și morți. Prin urmare, avem o mulțime de motive pentru a efectua investigații comune. Eli Rosenbaum este un procuror cu experiență de 36 de ani. Nu numai direcția procurorului va funcționa, ci și direcția căutării infractorilor”, a subliniat Venediktova.

Ea a informat că, din primele zile ale războiului din Ucraina, a fost creat un grup special care caută direct criminali de război

“Există 623 de suspecți în marele nostru caz pentru infracțiunea de agresiune. Desigur, aceasta este conducerea de vârf a Federației Ruse în raport cu sfera militară și politică, agenții și propagandiștii. Avem deja un grup pentru a căuta și de a identifica activele și proprietatea lor. Direct în cadrul procedurilor penale. Acest grup funcționează de trei luni și vom lucra cu partea americană, în special cu grupul de lucru Cleptocapture”, a adăugat Procurorul General.

După cum a raportat UNIAN, la 21 iunie, Procurorul General al Ucrainei Irina Venediktova a discutat cu procurorul general al SUA Merrick Garland cooperarea în investigarea crimelor de război ale Federației Ruse.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.