ONU a primit confirmarea utilizării bombelor cu dispersie de către Federația Rusă/foto de REUTERS

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat vineri că a primit “rapoarte fiabile” despre utilizarea munițiilor cu dispersie de către trupele ruse în zonele populate din Ucraina. 

Acest lucru este raportat de Reuters.

“Datorită efectului lor extins, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului umanitar internațional care reglementează desfășurarea ostilităților”, a declarat reprezentantul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, reporterilor de la Geneva.

Anterior, departamentul a raportat că a primit rapoarte despre utilizarea munițiilor cu dispersie în timpul loviturilor asupra țintelor civile.Throssell a reamintit că astfel de atacuri pot fi asimilate crimelor de război.

“Reamintim autorităților ruse că loviturile împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente de zonă ale orașelor și satelor și alte forme de atacuri nediscriminatorii sunt interzise de dreptul internațional și pot fi echivalate cu crime de război”, a adăugat ea.

Rețineți că bombele cu dispersie constau dintr-un proiectil gol care explodează în aer, împrăștiind zeci sau chiar sute de “bombe” mai mici pe o suprafață mare.

Rusia nu este parte la Convenția din 2008 privind interzicerea munițiilor cu dispersie, deși este obligată de dreptul umanitar internațional, în special de interzicerea atacurilor nediscriminatorii. 

anterior, Centrul de presă al operațiunii forțelor comune pe rețeaua socială a informat că ocupanții ruși au tras la Pokrovsk în regiunea Donetsk cu scoici de cluster.

acesta a fost, de asemenea, raportate cu privire la utilizarea de scoici cluster în satul Selektsionny, regiunea Kharkiv.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.