Po este încrezător că partea rusă a planificat blocada porturilor ucrainene încă de la începutul agresiunii/ilustrația REUTERS PO este încrezător că partea rusă a planificat blocada porturilor ucrainene încă de la începutul agresiunii/ilustrația REUTERS

Ucraina are suficiente rezerve de cereale pentru a satisface cererea internă și globală cel puțin până la sfârșitul anului 2022, sau chiar în 2023, dar pentru aceasta este necesar să oprim toate operațiunile militare din Marea Neagră, a declarat Oleg Ustenko, consilier al Președintelui Ucrainei pe probleme economice, într-un comentariu la ediția americană a Newsweek.

biroul președintelui informează despre acest lucru.

Ustenko a menționat că, încă de la începutul agresiunii, partea rusă a planificat blocarea porturilor Ucrainene pentru a crea o criză alimentară în lume pentru a pune presiune asupra Occidentului cât mai mult posibil.

“Federația Rusă a vrut să folosească mâncarea ca armă, printre altele. Aceștia joacă simultan cărți diferite pe aceeași masă – resurse energetice, alimente, plus că își desfășoară “operațiunea militară” pe pământul nostru și distrug infrastructura, precum și distrug toate proviziile noastre alimentare”, a explicat el.

Potrivit consilierului, Rusia trage acum asupra oricăror nave care apar în Marea Neagră. Dar dacă se va declara o încetare a focului în regiune, Ucraina va reacționa rapid, iar navele cu cereale vor părăsi porturile.

“dacă luptele se opresc, am putea să o facem aproape imediat, pentru că avem acces la porturile principale”, a spus Ustenko.

“Cred că singura modalitate de a livra cereale pe piețele mondiale este de a opri războiul sau cel puțin de a opri toate operațiunile militare din Marea Neagră”, a spus el.

Publicația notează că blocada porturilor ucrainene de către trupele rusești nu oferă Ucrainei posibilitatea de a vinde produse alimentare în exces în străinătate. Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, statul ucrainean exporta peste 6 milioane de tone de cereale în fiecare lună de către Marea Neagră. Acum, din cauza blocării porturilor, Ucraina a redirecționat exporturile prin căi ferate și autostrăzi. Dar au o lățime de bandă mai mică decât porturile. De exemplu, în aprilie, doar 617 mii tone de produse au fost exportate pe calea ferată.reamintim că India, Cel mai mare producător de zahăr din lume, a restricționat exporturile.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *