Statele Unite nu susțin transferul aeronavelor de luptă în Ucraina. În schimb, Pentagonul este gata să ofere țării sisteme de apărare aeriană pentru a proteja împotriva bombardamentelor rusești.

Acest lucru a fost declarat miercuri de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează CNN.

Astfel, Ministrul Apărării Lloyd Austin i-a spus Ministrului Polonez al Apărării că Statele Unite nu susțin transferul MiG-29 către Forțele Aeriene ucrainene “în acest moment”, transferându-le în Polonia în Ucraina, cu reaprovizionarea ulterioară a flotei aeriene poloneze de către Statele Unite.

“El a subliniat că nu susținem transferul de luptători suplimentari către Forțele Aeriene ucrainene în acest moment și, prin urmare, nu vrem să-i vedem în custodie”, a spus Kirby.

Austin și ministrul polonez al Apărării au vorbit la telefon în această dimineață, după ce Pentagonul a făcut o declarație publică aseară spunând că nu cred într-o versiune “acceptabilă” a propunerii poloneze de a transfera MiG-29 la o bază militară americană din Germania.

Ideea subliniată de Polonia a fost prea riscantă, a declarat Kirby într-o declarație joi, deoarece SUA și NATO încearcă să evite un conflict direct între Alianță și Rusia.

“Comunitatea de informații a apreciat că transferul MiG-29 către Ucraina ar putea fi confundat cu o escaladare și ar putea duce la o reacție rusă serioasă, care ar putea crește probabilitatea unei escaladări militare cu NATO”, a spus Kirby.

Statele Unite consideră, de asemenea, că “cea mai bună modalitate” de a sprijini Ucraina este de a “furniza armele și sistemele de care au nevoie cel mai mult pentru a respinge agresiunea rusă”, în special “apărarea antitanc și aeriană”, a spus Kirby.

Reamintim, pe 8 martie, a devenit cunoscut despre disponibilitatea guvernului polonez de a transfera la dispoziția Statelor Unite ale Americii toți luptătorii săi MiG-29, pe care Ucraina i-a solicitat.

În același timp, Polonia a cerut Statelor Unite să o înlocuiască cu aeronave uzate cu capacități operaționale adecvate.

Guvernul polonez face apel la alți aliați NATO care sunt înarmați cu avioane MiG-29 să facă același lucru.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *