Președintele ales Maia Sandu a anunțat prioritățile: „Trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Asta îmi propun să fac din prima zi de mandat” — Maia Sandu Președinte 2020

Președintele ales Maia Sandu a anunțat în cadrul unui briefing de presă prioritățile pentru perioada imediat următoare: Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională; Bugetul pentru anul 2021 – buget pentru oameni; Acțiuni ferme pentru combaterea corupției. De asemenea, Maia Sandu a venit cu un apel către cetățeni, în contextul pandemiei, să fie responsabili și mai buni unii cu alții pentru că doar așa putem să depășim această perioadă dificilă.

„În primul rând, sper că sunteți sănătoși. Este cel mai important lucru acum și vă rog, dragi cetățeni, să aveți grijă de dvs. și de familiile dvs. Știu că am obosit cu toții, știu că situația creată de pandemie devine tot mai apăsătoare și mai dificilă, dar pericolul cel mare încă nu a trecut. Este foarte important să fim atenți în continuare, să ne protejăm și să fim solidari cu cei mai vulnerabili decât noi. De responsabilitatea și solidaritatea noastră depinde sănătatea și chiar viața noastră și a celor din jur. 

Vă rog foarte mult să purtați mască, inclusiv de dragul oamenilor în vârstă, de dragul oamenilor cu probleme de sănătate. Vă rog foarte mult să amânați petrecerile și alte evenimente pentru mai târziu. Vă rog foarte mult să ne solidarizăm și să fim mai buni unii cu alții pentru că doar așa putem să depășim această perioadă dificilă. Doar prin responsabilitate și bunătate vom ieși cu bine din perioada grea prin care trecem.

În aceste zile ne confruntăm cu foarte multe probleme. Situația este proastă în cam toate domeniile. Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă fără nicio opreliște. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Și exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat. 

În perioada imediat următoare, prioritățile mele vor fi: 

  • să ducem o politică externă pozitivă și benefică, așa încât să scoatem Moldova din izolare internațională;
  • să ne asigurăm că bugetul pentru anul 2021 presupune suficiente resurse pentru sistemul medical, pentru economie și pentru oamenii care s-au pomenit într-o situație foarte grea din cauza acestei crize;
  • să pregătim și să întreprindem acțiuni ferme pentru combaterea corupției

Вы все вложили в эти выборы, в каждый Ваш голос, много ожиданий. Ожиданий перемен к лучшему. Я знаю, что Вы голосовали не за геополитические лозунги. Вы голосовали за конкретные перемены и в нашей стране, и в Вашей жизни. И я ценю голос каждого из Вас, вне зависимости от того, за кого Вы голосовали.  

Перед всеми нами сегодня стоит сложная задача. Нашу страну долгое время использовали в личных целях, и те, кто называли себя про-европейцами, и те, кто называли себя про-российскими. Сегодня как никогда, нам необходима социальная сплоченность для решения сложных задач. Важно не допустить нашего разделения теми, кто пытается заработать политический капитал. Основная задача – изменения внутри страны. борьба с коррупцией и реформа судебной системы будут приоритетом номер один в моей работе. Два, нам нужен бюджет на 2021 год, который бы помог людям пережить этот экономический кризис и кризис в области здравоохранения. 3. Нам нужна сбалансированная внешняя политика, которая выведет Молдову из изоляции и в основе которой будут национальные интересы страны. 

Не буду говорить Вам, что скоро все станет прекрасно. Но вы обязательно почувствуете перемены к лучшему. Именно в этом я вижу свою основную задачу, и именно поэтому я хочу, чтобы Вы судили обо мне по моим действиям, а не по лжи, которую распространяют те, кто ворует государственные деньги и боятся реформы правосудия.

Să luăm pe rând aceste priorități:

  1. Scoaterea țării din izolare

Deja, în mai puțin de două săptămâni, am scos politica noastră externă din comă. În perioada campaniei am pledat pentru o politică externă pozitivă, deschisă, activă, în care Moldova să se comporte cu demnitate în plan internațional, iar țara noastră să fie tratată cu respect așa cum merită cetățenii țării noastre.

Am început să refacem relațiile cu România și cu Ucraina. Chiar luni, după alegeri, am avut convorbiri telefonice cu Președintele Iohannis și Președintele Zelensky. Am primit felicitări și asigurări de susținere din partea liderilor de țări din Uniunea Europeană și conducerii instituțiilor UE. Am primit mesaje de felicitare din Rusia, SUA, China și foarte multe alte țări și organizații regionale și internaționale. 

Această deschidere ne oferă noi oportunități în plan internațional. Vreau să avem o politică externă care să aducă beneficii concrete cetățenilor. Vreau să transformăm Moldova într-un stat european și să avem relații foarte bune, respectuoase și demne și cu ceilalți parteneri externi. Voi depune toate eforturile ca Moldova să aibă relații bune, pragmatice, bazate pe respect reciproc atât cu Vestul, cât și cu Estul. 

În primele săptămâni după inaugurare vom organiza vizita Președintelui Klaus Iohannis la Chișinău și o întrevedere cu Președintele Zelensky.     

În perioada imediat următoare, în plan internațional, mă voi concentra pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. Voi solicita ajutor sub formă de donații de echipamente – ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum și medicamentele care lipsesc, în special pentru secțiile de reanimare, teste, echipamente de protecție și alte consumabile. În cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România voi pune în discuție asigurarea Republici Moldova cu vaccin anti-COVID într-un termen cât mai restrâns posibil.

Situația pandemică din Republica Moldova a devenit una foarte critică. Îmbolnăvirile și decesele nu contenesc să crească, sistemul de sănătate este extenuat la maximum, spitalele sunt arhipline, nu dispun de suficiente echipamente și medicamente, iar pacienții, și cei cu COVID, precum și cei cu alte maladii nu dispun de acces la serviciile medicale.

Solicit Guvernului, la pregătirea bugetului de sănătate pentru anul 2021, să includă o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare atât pentru tratarea COVID și complicațiilor acestuia, cât și pentru alte programe, care în 2020, sub presiunea pandemică au rămas fără atenție, așa ca tratamentele oncologice, chirurgicale planice, dar și altele, cât și să se acorde o finanțare sustenabilă politicilor de motivare a personalului medical. În acest context, de asemenea, cer autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu al pacienților cu infecție COVID din contul asigurărilor medicale obligatorii de sănătate, dar și să organizeze cât mai urgent punerea în circuit pentru tratarea cazurilor de infecție COVID cele 240 paturi din spitalul Vorniceni. 

Și sectorul economic trece printr-o perioadă foarte complicată. Solicit ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat pentru agenții economici. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ajutăm agenții economici mici și mijlocii să nu falimenteze și să mențină locurile de muncă pentru oameni. În acest sens, deputații PAS în Parlament vor propune câteva măsuri:

  • Posibilitatea ca agenții economici să poată încheia planuri de restructurare a plăților la stat fără incasso și penalități.
  • Scutirea timp de 1 an de impozitele salariale pentru reangajarea oamenilor care au fost disponibilizați.
  • Taxa zero pentru profitul reinvestit. 

Insistăm pe măsurile propuse anterior în suportul agenților economici, inclusiv extinderea Fondului de garantare a creditelor și compensarea salariilor angajaților pentru restricțiile impuse anterior. De asemenea, cer Guvernului simplificarea mecanismelor administrative de accesare a ajutorului din partea statului, astfel ca măsurile de suport să nu rămână doar pe hârtie. 

Bugetul pentru 2021 trebuie să includă resurse și pentru compensarea pierderilor suferite de gospodăriile agricole din cauza secetei. Și, foarte important, în buget trebuie să se includă resurse pentru ajutorarea oamenilor care și-au pierdut veniturile din cauza crizei și care nu au economii sau alte surse de existență. 

  1. Justiție corectă și anticorupție

Am spus de multe ori – corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat.

În acest sens, voi aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului de Securitate (furtul miliardului, Laundromatul rusesc, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice/campaniilor electorale – Bahamas etc).

Voi crea, la nivelul instituției prezidențiale, un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea judecătorilor, astfel încât nicio persoană cu probleme de integritate care a emis decizii dubioase/ilegale să nu fie numită/promovată în funcție. Același mecanism va fi valabil pentru alte în funcții publice pe care le va face Președintele.

Voi insista pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, prezentând, în termeni restrânși, spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens. 

Corupția politică este o problemă care persistă și am văzut-o cu toții și în ultima campanie electorală. Cei care se fac vinovați de finanțarea ilegală a partidelor și campaniilor trebuie sancționați și voi veni cu propuneri legislative de modificare a cadrului normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru aceste încălcări. Finanțarea campaniilor din pungi cu bani fie din interiorul țării, fie din exterior trebuie sancționată dur.

Președintele este comandantul suprem al forţelor armate și este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor sale constituționale șeful statului dispune și de anumite pârghii. Instituțiile statului aflate în coordonarea Președintelui țării sunt deosebit de importante și nu trebuie să fie parte a unor târguri politice sau să-și schimbe subordonarea în funcție de mofturile cuiva. 

Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituții din coordonarea Președintelui că la aceste alegeri au votat 1,650,131 de oameni. Acești oameni au mers la vot deoarece cred în puterea Președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor, să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, altfel, veți simți pe pielea proprie supărarea oamenilor.”