Maia Sandu – Programul și obiectivele naționale în calitate de Președinte (română și rusă)

Cele 5 obiective naționale

1. Dreptate, ordine și disciplină.

Vom face dreptate la noi în țară. În calitate de președinte, voi veni cu inițiativa legislativă care va permite evaluarea tuturor procurorilor și tuturor judecătorilor în funcție de criteriul de avere, iar ei vor trebui să demonstreze că averea pe care o au este câștigată legal. Funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri vor fi pedepsiți și eliberați din funcție. Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor. Toți vor fi egali în fața legii. 

2. Locuri de muncă acasă și familii unite.

Cu toții știm cât de multă lume a trebuit să plece peste hotare, departe de cei dragi pentru că nu au putut să-și găsească locuri de muncă și salarii bune la ei acasă. În fiecare localitate, în sate și orașe, sunt oameni mai tineri, mai în vârstă, care vor să lucreze, dar nu au unde. Ca să schimbăm lucrurile, trebuie să începem de la dezvoltarea economiei. Voi promova investiții în economie ca să creăm cât mai multe locuri de muncă bine plătite acasă. Vom simplifica semnificativ regulile de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar statul va sprijini deschiderea noilor afaceri. Vom susține afacerile prin creșterea accesului la finanțare și programe de instruire a antreprenorilor.Oamenii își doresc să rămână aici, acasă, iar un alt obiectiv pe care mi l-am propus este majorarea scutirilor de impozite pentru oamenii care au copii. Astfel, familiile vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil. De asemenea, vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună. 

3. Pensie minimă de 2 000 de lei.

În fiecare localitate, dar absolut în fiecare localitate, ne întâlnim cu oameni care ne vorbesc despre cât de mică este pensia lor, chiar dacă acești oameni au muncit și câte 40-50 de ani, au contribuit cu taxe la stat și acum e timpul ca statul să le întoarcă această contribuție. În ultimii ani, noi am insistat pe rezolvarea acestei probleme, am cerut valorizarea pensiilor și s-a făcut parțial. Am reușit să ajutăm niște oameni prin recalcularea pensiilor anul trecut, dar e puțin. Mă angajez să creștem pensia minimă la nivelul pragului sărăciei absolute – 2 000 de lei pe lună. Astăzi, avem sute de mii de pensionari care au pensii sub pragul sărăciei. Vom opri hoțiile și vom relansa economia, iar banii obținuți ne vor permite să creștem pensiile. 

4. Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor.

Un alt lucru foarte important pe care l-am văzut, pe care l-am simțit și ne-a fost semnalizat peste tot în țară este starea satelor din țară. Satele noastre se depopulează, oamenii pleacă la orașe sau, și mai grav, pleacă din țară. Oamenii pleacă pentru că nu au locuri de muncă și pentru că nu au condiții elementare de trai. Nu au apeducte, nu au acces la sistemele de canalizare, nu se face managementul deșeurilor. Ne angajăm, cu ajutorul partenerilor europeni, să aducem câte 2 miliarde de lei anual pentru salvarea satelor. În fiecare an vom aduce suplimentar câte 2 miliarde de lei la banii care se alocă de către stat, iar azi statul alocă câte 500 mii de lei anual. Acești bani vor fi pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților.

5.    Scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană. 

Voi promova o politică externă în folosul oamenilor și voi scoate țara din izolare internațională. În politica externă, eu mă voi conduce strict de interesul cetățeanului, toate deciziile și toate programele pe politică externă vor porni de la interesul omului. Voi reface relațiile bune cu România, Ucraina, UE, SUA, Rusia și alte țări. Voi obține toate ajutoarele necesare pentru a îmbunătăți condițiile oamenilor din sate și orașe. Voi avea grijă ca ambasadele și consulatele să ajute cetățenii noștri de peste hotare și să promoveze exporturile moldovenești peste tot în lume. Voi munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare. 

Programul Maiei Sandu în calitate de Președinte poate fi găsit AICI.

Программа Президента Майя Санду на русском можно найти ЗДЕСЬ

Vedeți mai jos și versiunea scurtă a programului: