al doilea președinte al Ucrainei Leonid Kucima/foto UNIANAl doilea președinte al Ucrainei Leonid Kucima/foto UNIAN

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei dacă se simte amenințat de ambițiile sale politice.

Acest lucru a fost declarat de către al doilea președinte al Ucrainei Leonid Kucima într-un interviu cu BBC.

“Nu aș exclude acest pericol. Faptul este că un nuclear-Free Ucraina nu este în măsură să răspundă în mod adecvat la Rusia. Și chiar sentimentul de impunitate a fost principalul motor al acțiunilor lui Putin de mai bine de un deceniu. Dacă situația din față amenință – nu, nu existența sau securitatea Rusiei, ci exclusiv pozițiile politice ale lui Putin și stabilitatea regimului său – atunci Kremlinul poate folosi arme nucleare tactice. Poate fi prevenit acest lucru? Sper. Nu-l putem opri pe Putin aici. Dar aliații noștri occidentali, cred, Pot”, a spus Kucima.

În același timp, Kucima este încrezător că avertismentul clar al lui Putin din partea, de exemplu, a Statelor Unite cu privire la un răspuns militar la utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei non-nucleare este, de asemenea, destul de capabil să-l oprească. 

“Nu exclud că un astfel de avertisment a fost deja făcut prin canale de comunicare directă. Pentru că mizele sunt prea mari. Reacția în lanț nu poate fi oprită nu numai într-o bombă, ci și într-o escaladare scăpată de sub control. Toată lumea spune că, după invazia Rusiei, lumea nu va mai fi la fel ca înainte. Deci, după utilizarea armelor nucleare, este posibil să nu fie deloc”, a rezumat el.

Citește și:  amenințarea celui de-al Treilea Război Mondial: Kucima a numit țările pe care Federația Rusă le poate ataca Amenințarea celui de-al Treilea Război Mondial: Kucima a numit țările pe care Federația Rusă le poate ataca Rusia pregătește o ofensivă în cel puțin trei direcții-Jdanov Rusia pregătește o ofensivă în cel puțin trei direcții – JdanovNaev: ocupanții nu vor mai trece în direcția Kiev Naev: ocupanții nu vor mai trece în direcția Kiev

“Amenințările cu arme nucleare sunt întotdeauna grave. Poți avea încredere în mine ca o persoană care și-a dedicat jumătate din viață dezvoltării rachetelor. Armele nucleare sunt un astfel de lucru încât tot ceea ce le privește este întotdeauna serios. Cred că nu a însemnat atât de mult seriozitatea ca realitatea acestor amenințări. În ceea ce privește o prognoză specifică, exclud utilizarea potențialului strategic rus. Nu cred în asta absolut. Statul poate recurge la arme nucleare strategice numai dacă există o amenințare reală pentru însăși existența sa sau ca răspuns la o lovitură deja provocată, ca un fel de “răzbunare din cealaltă lume”, a spus Kucima.

Rusia poate folosi astfel de arme numai împotriva Statelor Unite, cum ar fi caracteristicile plasării și direcționării rachetelor Intercontinentale.

“Dar Putin, indiferent de ceea ce spune, știe foarte bine că Statele Unite nu îl amenință și nu vor fi primii care vor lovi. Utilizarea armelor nucleare strategice înseamnă primirea automată a unei greve ca răspuns și moartea garantată – există chiar și un astfel de termen în geopolitică ca “distrugere reciprocă garantată”. Putin nu este sinucigaș”, a adăugat el.anterior, UNIAN a raportat deja că Putin a surprins cu o declarație privind războiul nuclear. Dictatorul rus a menționat că un astfel de război “nu ar trebui dezlănțuit

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.