trupele rusești distrug altare ale comunităților religioase din Ucraina/foto dess.gov.ua

Acest lucru este raportat de către Serviciul de Stat al Ucrainei pentru etnopolitică și libertatea de conștiință.

Raportul spune că, în timp ce propagandiștii Kremlinului își acoperă cinic propriile ambiții imperiale cu teze despre “protejarea Ortodoxiei”, atacul agresiv al trupelor ruse distruge bisericile ortodoxe și alte altare ale comunităților religioase din Ucraina. “Cel puțin 28 de structuri de semnificație spirituală au fost deja deteriorate (fără a lua în considerare clădirile adiacente) în cel puțin șase regiuni din Ucraina: Kiev, Donețk, Jitomir, Luhansk, Harkov și Chernihiv. Marea majoritate a acestora sunt biserici ortodoxe”, se spune în mesaj.

În special, se remarcă faptul că ieri cochilii rusești au zburat pe teritoriul Seminarului Teologic evanghelic ucrainean din Kiev, clădirile seminarului au fost deteriorate. UETS a fost înființată în 1992 și a oferit instruire cuprinzătoare pentru miniștrii din Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Belarus, Moldova și Rusia.

De asemenea, se remarcă faptul că, pe 12 Martie, în timpul bombardării orașului Svyatogorsk (regiunea Donetsk), în care trăiesc doar civili, Lavra Svyatogorsk a fost parțial distrusă. În aceeași zi, Biserica Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din orașul Volnovakha, regiunea Donetsk, a fost distrusă din cauza bombardamentelor rusești.

În noaptea de 11-12 martie, ca urmare a bombardării de către trupele rusești a satului Pyatikhatka, regiunea Kharkiv, Biserica Sfintei binecuvântate Regine Tamara a fost avariată.

Pe 10 martie, ca urmare a bombardării invadatorilor, templul în cinstea profetului Ilie și a apostolului Andrei cel întâi chemat în satul Mostyshche din Districtul Fastovsky din regiunea Kiev a fost distrus și, ca urmare a unei alte bombardamente a Severodonetsk de către invadatorii ruși, Catedrala Hristos-nașterea a fost parțial distrusă.

Raportul notează că, pe 9 martie, un val exploziv dintr-un atac cu rachete asupra Harkovului a deteriorat ferestrele sinagogii Comunității Evreiești Unite din Ucraina. Sinagoga a fost construită în 1913 și a fost una dintre cele mai mari din Europa la acea vreme.

Ca urmare a bombardamentului din 7 martie, clădirile mănăstirii Adormirea Yelets din Chernihiv, fondată în 1069, au fost avariate, iar în satul Zavorichi din Districtul Brovarsky din regiunea Kiev, Biserica Sf. Gheorghe (construită în 1873) a eparhiei Boryspil a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a ars, iar din cauza luptelor, o biserică de lemn veche de 160 de ani în cinstea Preasfintei Teologii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din satul Vyazovka, regiunea Jitomir.

În plus, Ministerul observă că, la 1 martie, la Harkov, o rachetă rusă a lovit clădirea Curiei Eparhiei Harkov-Zaporozhye a Bisericii Romano-Catolice din Ucraina și, ca urmare a bombardamentelor rusești, Moscheea Konstantinovskaya și încăperile de utilități adiacente din orașul Konstantinovka, regiunea Donetsk, au fost avariate.

departamentul a arătat fotografii ale clădirilor religioase distruse și deteriorate.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.