în timpul bombardamentului din 6 martie, ocupanții au distrus stația RU-0,4 kV/fotografia Inspectoratului de Stat pentru reglementarea nucleară a Ucrainei

În seara zilei de 10 martie, armata rusă a efectuat un bombardament al instalației nucleare de cercetare “Sursa neutronilor”, situată la locul Centrului științific Național “Institutul de Fizică și Tehnologie Kharkiv” din Kharkiv.

Acest lucru a fost raportat de către statul Nuclear de reglementare Inspectoratul de Ucraina.

“Încă o dată, Federația Rusă a comis un act de terorism nuclear!!! … Conform informațiilor preliminare, “sursa de neutroni” YAP este complet dezactivată, există daune de suprafață ale clădirii. Această listă de daune nu este încă completă. Acum, informațiile despre consecințele pagubelor sunt clarificate de personal”, se spune în mesaj.

“Sursa de neutroni” este destinată cercetării științifice și aplicate în domeniul fizicii nucleare, științei materialelor de radiații, biologiei, chimiei și producției de radioizotopi medicali. După cum a raportat UNIAN mai devreme, pe 6 martie, instalația a fost deja bombardată:

“Înainte de începerea agresiunii Federației Ruse, centrala nucleară cu sursă de neutroni se afla în stadiul de pornire fizică, în cadrul căreia miezul era încărcat cu combustibil nuclear proaspăt. La 02/24/2022, personalul operațional al “sursei de neutroni” YPU a fost transferat într-o stare subcritică profundă”, a remarcat Inspectoratul de Stat.

la 10 martie, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a declarat că Federația Rusă se pregătește o altă “operațiune teribilă sub un steag fals.” Potrivit ministrului de Externe, mania Federației Ruse de a răspândi falsuri despre armele biologice și chimice ” provoacă îngrijorare profundă

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.