Rusia a reușit să captureze centrala nucleară de la Cernobîl datorită agenților/fotografie wikipedia.org Rusia a reușit să captureze centrala nucleară de la Cernobîl datorită agenților/foto wikipedia.org

Rusia a reușit să profite de centrala nucleară de la Cernobîl nu întâmplător, deoarece și-a trimis agenții acolo în noiembrie 2021 pentru a mitui oficialii și a pregăti terenul pentru o confiscare fără sânge.

Acest lucru este menționat în ancheta Reuters. 

“O sursă direct familiarizată cu planul de invazie a spus că, în noiembrie 2021, Rusia a început să trimită agenți de informații sub acoperire în Ucraina, care au fost însărcinați să stabilească contacte cu oficialii responsabili de siguranța centralei nucleare de la Cernobîl. Scopul agenților a fost de a asigura absența rezistenței armate după sosirea trupelor rusești”, scrie ziarul cu referire la propria sursă.

Potrivit sursei, “Cernobîl a fost, de asemenea, un punct de transfer pentru documentele de la sediul SBU. În schimbul banilor, oficialii ucraineni au oferit spionilor ruși informații despre pregătirea militară a Ucrainei.”

În același timp, anchetatorii agenției au remarcat că nu au putut verifica în mod independent detaliile acuzațiilor sursei.

După cum sa menționat, cel puțin trei investigații sunt în curs de desfășurare împotriva persoanelor care au lucrat la centrala nucleară de la Cernobîl. Potrivit acestor documente, în timpul anchetei, au fost identificate cel puțin două persoane care sunt suspectate că au furnizat informații agenților ruși sau le-au asistat în alt mod în confiscarea facilității.

Citește și:  un an rămas de trăit: rușii fugari de la centrala nucleară de la Cernobîl și trofeele au fost numite surse de radiații (foto) Un an a rămas să trăiască: rușii fugari de la centrala nucleară de la Cernobîl și trofeele au fost numite surse de radiații (foto)  mai mult de 10 angajați au lucrat la centrala nucleară de la Cernobîl de la începutul ocupației Peste 10 angajați au lucrat la centrala nucleară de la Cernobîl încă de la începutul ocupației

Agenția a efectuat interviuri cu zeci de oficiali din Rusia și Ucraina, a examinat documentele judiciare ucrainene și declarațiile legate de investigarea comportamentului persoanelor care au lucrat la Cernobîl și a constatat că infiltrarea a fost mult mai profundă decât a fost recunoscută public.

Secretarul NSDC Alexey Danilov a spus că “în plus față de inamicul extern, din păcate, avem un inamic intern, iar acest inamic nu este mai puțin periculos.” Potrivit acestuia, la momentul invaziei existau agenți în sectoarele apărării, securității și aplicării legii ucrainene. El a refuzat să numească nume, dar a spus că astfel de trădători trebuie “neutralizați” cu orice preț.

Este raportat că Moscova de așteptat pentru a activa agenți de dormit în interiorul aparatului de securitate ucrainean. Specialiștii în planificarea operațiunilor militare în jurul președintelui rus Vladimir Putin au crezut că, cu ajutorul acestor agenți, Federația Rusă ar avea nevoie doar de o mică forță militară și câteva zile pentru a forța administrația președintelui ucrainean Vladimir Zelensky să plece, să fugă sau să capituleze.

Sursele publicației au confirmat, de asemenea, rapoartele de informații occidentale că Kremlinul îl pregătea pe Oleg Tsarev să conducă un guvern marionetă la Kiev. Tsarev a spus că raportul Reuters privind modul în care operațiunea Moscovei s-a desfășurat în general “are foarte puțin de-a face cu realitatea.”   

Deși Rusia a confiscat centrala nucleară de la Cernobîl, planul său de a prelua puterea la Kiev a eșuat. Potrivit numeroaselor surse din Rusia și Ucraina, în multe cazuri, agenții de dormit instalați de Moscova nu au făcut față sarcinii. Danilov a spus că agenții și supraveghetorii lor considerate Ucraina slab, care a fost “o greșeală completă.” Oamenii pe care Kremlinul i-a numărat ca proxy-uri în Ucraina și-au exagerat influența în anii precedenți. O sursă a declarat pentru Reuters că “Kremlinul s – a bazat în planificarea sa pe Clovni-ei nu știu prea multe, dar spun întotdeauna ceea ce conducerea vrea să audă, pentru că altfel nu vor fi plătiți.”

Cu toate acestea, inteligența rusă a reușit într – un singur lucru-a semănat neîncredere în interiorul Ucrainei și a expus deficiențele SBU.

După cum a raportat UNIAN, armata rusă a confiscat centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a războiului, 24 februarie. Personalul a devenit ostatic ocupanților, deoarece rușii nu au permis efectuarea rotației, iar oboseala lucrătorilor amenință securitatea la centrala nucleară de la Cernobîl. La sfârșitul lunii martie, rușii au părăsit instalația.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.