De la începutul unui război la scară largă cu Federația Rusă, atitudinea față de rușii din Ucraina s-a înrăutățit semnificativ/foto: REUTERS

în timpul războiului, atitudinea ucrainenilor față de locuitorii Rusiei și Belarusului s-a înrăutățit, dar rușii nu mai sunt iubiți.

Acestea sunt datele unui sondaj realizat de grupul sociologic “Rating”.

Doar 22% au o atitudine pozitivă față de locuitorii din Belarus (indicatorul sa deteriorat de trei ori pe parcursul anului), 33% au o atitudine negativă, 42% sunt neutre. Dar o atitudine negativă predomină față de locuitorii Rusiei-69%. 8% au o atitudine pozitivă față de aceștia (indicatorul s-a deteriorat de mai mult de trei ori pe parcursul anului), 20% sunt neutri.

Sociologii observă că deja în timpul războiului, atitudinea față de rușii care trăiesc în Ucraina, Locuitorii Crimeei ocupate și “DNR” și “LNV” s-au înrăutățit și ei. 41% au o atitudine pozitivă față de locuitorii Crimeei ocupate, 14% au o atitudine negativă, 40% sunt neutri.Locuitorii așa-numitului DNR/LNR sunt tratați pozitiv cu 27%, negativ – cu 31%, neutru – cu 37%.

Potrivit sondajului, atitudinea față de diferite grupuri etnice și lingvistice care trăiesc în Ucraina au arătat cea mai mare parte pozitiv, sau o atitudine pozitivă-neutru de respondenți față de ei. Ucrainenii se referă cel mai bine la vorbitori de limbă ucraineană (95%–pozitiv) și vorbitori de limbă rusă (57% – pozitiv, 30%–neutru, 13% – negativ) ucraineni. O atitudine pozitivă predomină și în raport cu evreii (60%) și maghiarii (49%) care trăiesc pe teritoriul statului nostru.

Rușii care trăiesc în Ucraina sunt tratați pozitiv cu 30%, negativ – cu 27%, neutru – cu 39%.

Referință. Grupul sociologic de Rating a efectuat un sondaj pe 27 Aprilie în toate regiunile, cu excepția teritoriilor ocupate temporar din Crimeea și Donbass. 1 mii de respondenți au fost intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator – interviuri telefonice folosind un computer). Eroarea reprezentativității studiului cu o probabilitate de încredere de 0,95: nu mai mult de 3,1%.

reamintim că aproape 90% dintre ucraineni susțin recunoașterea acțiunilor trupelor ruse din Ucraina ca genocid al poporului ucrainean.

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *