SBU a investigat confiscarea ilegală de către ruși a centralei nucleare de la Cernobîl/EnergoatomSBU a investigat confiscarea ilegală a centralei nucleare de la Cernobîl de către ruși/Energoatom

Serviciul de securitate al Ucrainei a colectat dovezi necondiționate că unitățile Forțelor Armate ruse, care au efectuat confiscarea forțată a instalațiilor întreprinderii specializate de Stat Cernobîl și le-au controlat în perioada 24 februarie-31 Martie, au comis un act de terorism nuclear.

Acest lucru este menționat în mesajul SBU.

După cum sa menționat în mesaj, în ciuda faptului că reactoarele nu funcționează, întreprinderea rămâne un complex imens cu trei instalații de depozitare a combustibilului nuclear uzat și o serie de situri cu deșeuri radioactive.

“Transformând această facilitate în baza sa militară temporară, Federația Rusă a încălcat grav Convenția de la Geneva, care interzice în mod explicit atacurile asupra instalațiilor nucleare în condiții de conflict armat”, a subliniat SBU.

Citește și:  ca urmare a unei greve rusești asupra unei clădiri înalte Kramatorsk, 10 persoane au fost rănite Ca urmare a unei greve rusești asupra unei clădiri înalte din Kramatorsk, 10 persoane au fost rănite în timpul grevei de pe Kherson, APU a lovit locația unităților rusești-Khlan În timpul grevei de la Kherson, APU a lovit locația unităților rusești-Khlan armata rusă a zburat din APU în timpul prânzului (video) Armata rusă “a zburat” de la APU în timpul prânzului (video)

S-a stabilit că, pe 24 februarie, militarii din Federația Rusă, amenințând personalul cu utilizarea armelor grele, au intrat pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl și al instalațiilor de depozitare a deșeurilor nucleare.

În timpul ocupației temporare, invadatorii au încălcat, de asemenea, toate standardele de siguranță nucleară: au deteriorat spațiile, au exploatat teritoriul și au provocat o serie de incendii, declanșând astfel procese necontrolate; a făcut imposibilă monitorizarea regulată a radiațiilor externe și a aprovizionării continue cu piese de schimb, combustibil și Consumabile; a ținut personalul în condiții stresante, crescând probabilitatea greșelilor profesionale.

SBU are dovezi documentare că, în timpul ocupației, un număr mare de echipamente militare grele, arme și peste 1.000 de militari ruși au fost localizați în mod constant pe teritoriul Zonei de excludere; 300 și 30 de militari au fost localizați direct pe teritoriul instalațiilor periculoase pentru radiații și al depozitului KHOYAT-2 (depozitarea intermediară a combustibilului nuclear uzat de tip “uscat”), respectiv.

Există, de asemenea, dovezi documentare că ocupanții au echipat 5 puncte de tragere pe teritoriul depozitului, unde se lucrează cu materiale uzate ale reactoarelor cu plutoniu-239; teritoriul Zonei de Excludere a fost exploatat: au fost detectate peste 100 de mine și 3 explozii; la începutul lunii martie, ocupanții au deteriorat turnurile de comunicare, ceea ce a provocat eșecul sistemului de monitorizare a radiațiilor situația.

În plus, SBU confirmă faptul că, pe 9 martie, întreprinderea a fost aproape complet dezactivată, ceea ce a paralizat practic funcționarea tuturor sistemelor de control și securitate. În special, sistemul de răcire a combustibilului nuclear uzat a fost oprit.

Printre altele, ca urmare a desfășurării ostilităților și a incendierii deliberate, potrivit NASA și a sistemelor Agenției Spațiale Europene, au fost înregistrate incendii semnificative pe teritoriul Zonei de excludere în timpul șederii trupelor de ocupație în ea pe o suprafață de aproape 14 mii de hectare. situația a fost agravată de incapacitatea pompierilor de a le stinge.

SBU are, de asemenea, confirmarea faptului că ocupanții au jefuit întreprinderile din zona de excludere, în special o flotă de echipamente specializate și au furat combustibil.

“Laboratorul unic Ecocenter a fost jefuit și practic distrus, 6 milioane de euro pentru echipamentele cărora au fost alocate de Comisia Europeană. Echipamentele achiziționate în detrimentul Universității Fukushima ca parte a implementării proiectului Japonez-ucrainean în cadrul programului satreps au fost, de asemenea, furate. În timpul ocupației, sistemul de protecție fizică din PAL al Centralei Nucleare de la Cernobîl a fost dezactivat și a fost furat un laborator mobil de informații despre radiații în valoare de 2,5 milioane de grivne”, a remarcat SBU.

În plus, există dovezi ale furtului a 21 de surse de radiații ionizante cu o activitate totală de aproximativ 7 milioane Bq. “Acest lucru este suficient pentru a face un site cu o suprafață de aproape 2 mii de metri pătrați periculos pentru ca oamenii să rămână”, a explicat SBU.

Ocupanții au efectuat, de asemenea, lucrări de terasament pe teritoriul localizării temporare a deșeurilor radioactive “Pădurea Roșie”.

“Teritoriul Zonei de excludere nu a fost încă eliminat. Acest lucru încalcă integritatea sistemului de siguranță a radiațiilor, pe care Ucraina îl construiește împreună cu partenerii internaționali de zeci de ani. Probabilitatea exploziilor necontrolate și a incendiilor cauzate de acestea este încă prea mare”, a menționat SBU.

Se remarcă faptul că, în cadrul anchetei crimelor, invadatorul care a dat ordinul de a asalta Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost informat despre suspiciune – acesta este fostul comandant adjunct al districtului Siberian al trupelor Gărzii Ruse, generalul-maior Oleg Yakushev.

Suspiciunea a fost raportată și comandantului adjunct al detașamentului consolidat cu scop special al Rosgvardiya din regiunea Bryansk, colonelul Andrei Frolenkov, care a condus acțiunile subordonaților în timpul atacului asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Ancheta este în curs de desfășurare pentru a identifica și a aduce în fața justiției toate persoanele implicate în terorismul nuclear.

Citește și:  în timpul grevei de pe Kherson, APU a lovit locația unităților rusești-Khlan În timpul grevei de la Kherson, APU a lovit locația unităților rusești-Khlan  armata rusă a zburat din APU în timpul prânzului (video) Armata rusă “a zburat” de la APU în timpul prânzului (video)  rușii au lovit centrul orașului Kramatorsk, există victime rușii au lovit centrul orașului Kramatorsk,există victime

Războiul din Ucraina: date actuale

inamicul a continuat să bombardeze estul Ucrainei, lansând lovituri de rachete asupra altor regiuni ucrainene. 

Armata rusă a intrat în ofensivă în direcția slavă. Toate încercările de acțiuni de asalt în direcțiile așezărilor Semigorye, Vershina, Pokrovskoye și teritoriile centralei termice Uglegorsk au fost respinse cu succes de soldații ucraineni.

Potrivit experților de la Institutul pentru studiul războiului, în stadiul actual al războiului, Rusia se va concentra pe capturarea Seversk și Bakhmut, fără a acorda prioritate capturării Slavyansk.

Dar ofițerii de informații britanici cred că rușii se confruntă cu o lipsă de personal și sunt rupți între ofensiva din Donbass și apărarea regiunii Kherson ocupate.

în bătăliile Forțelor Armate din Ucraina, 38 550 de invadatori și mii de unități de echipament inamic au fost deja distruse.

ajută proiectul sprijină-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.