Mariupol este sub blocadă completă/REUTERS

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky se așteaptă ca în zilele următoare șeful Ministerului grec al Afacerilor Externe să poată escorta un convoi umanitar la Mariupol.

el a spus acest lucru într-un mesaj video pentru ucraineni.

“Un aspect deosebit este garanțiile de securitate pentru Ucraina. Suntem vital necesari nu numai de noi, ci și de toate țările vecine. Din cauza securității noastre, care cimentează pacea în Europa de Est”, a spus președintele.

El a mulțumit ministrului grec de Externe, care a fost primul dintre oficialii europeni care a decis să sprijine activitatea coridoarelor umanitare către Mariupol.

“Să ne salvăm oamenii din oraș și să livrăm acolo mărfuri umanitare, ceea ce este foarte important pentru toată lumea”, a spus Zelensky.

el a spus că de astăzi există aproximativ o sută de mii de oameni în oraș.

“În condiții inumane. Într-o blocadă completă. Fără mâncare, fără apă, fără medicamente. Sub bombardamente constante, sub bombardamente constante. Nu este prima săptămână în care încercăm să organizăm coridoare umanitare stabile pentru locuitorii din Mariupol. Și aproape toate încercările noastre, din păcate, sunt zădărnicite de ocupanții ruși. Bombardamente sau teroare deliberată”, a menționat șeful statului.

Potrivit acestuia, astăzi unul dintre convoaiele Umanitare a fost pur și simplu capturat de invadatori pe ruta convenită lângă Mangush.

ca urmare, angajații Serviciului de urgență de stat și șoferii de autobuz au fost capturați.

“Facem totul pentru a ne elibera cetățenii și pentru a debloca circulația bunurilor umanitare. De aceea sunt recunoscător atunci când un reprezentant al unui stat European la nivel înalt este de acord să se alăture personal unei misiuni umanitare”, a explicat el.

Zelensky a menționat că se așteaptă ca implementarea acestui plan de către șeful Ministerului grec de Externe în zilele următoare.

el a reamintit că, în ciuda tuturor dificultăților, mai mult de 7 mii de locuitori din Mariupol au fost încă salvați astăzi.

“Vom continua această activitate importantă mâine. Reprezentanții noștri încearcă să cadă de acord asupra coridoarelor umanitare din regiunile Kiev, Harkov, Zaporizhia și Luhansk”, a spus șeful statului.

reamintim că în Mariupol, trupele ruse au ucis deja mai mult de 3 mii de civili. Unii dintre morți sunt îngropați în gropi comune.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.