SAM Aspide /foto: MBDASAM Aspide/foto: MBDA

Ucraina își va consolida în curând apărarea aeriană cu noul sistem de Rachete Antiaeriene Aspide Skyguard din Spania. Presa spaniolă vorbește despre acest lucru cu referire la sursele sale din guvern.

Și având în vedere sprijinul destul de activ din partea Madridului cu arme, acesta este un scenariu foarte real. În special, Spania anterioară a trimis o întreagă navă de sprijin logistic cu 200 de tone de echipament militar, arme și alte echipamente simultan.

În plus, transferul unui astfel de sistem de rachete antiaeriene ca Aspide este mult mai probabil datorită faptului că nu aparține armamentului critic pentru apărarea Spaniei. Faptul este că a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 70, iar în armata spaniolă însăși este înlocuit de modele moderne.

Ce este aspida

Un aspect interesant este că mass-media a folosit numele Shorad Aspide, dar, de fapt, SHORAD este doar un tip de sistem de rachete antiaeriene – apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (Sam cu rază scurtă de acțiune). În armata spaniolă, acest SAM este numit și Toledo, iar Aspide este doar numele rachetei.

În același timp, racheta Aspide a fost creată la începutul anilor 70 de compania italiană Selenia (cunoscută sub numele mai nou Alenia Aeronautica, acum parte a Leonardo) pe baza unei versiuni licențiate a rachetei aer-aer americane aim-7 Sparrow.

Aim-7 Sparrow în versiunea marină a Rim-7 Sea Sparrow/foto: US Navyaim-7 Sparrow în versiunea marină a Rim-7 Sea Sparrow/foto: US Navy

În comparație cu Sparrow, Aspide Italian a primit un nou cap de localizare radar, care demonstrează o imunitate mai bună la zgomot, electronice actualizate, un motor mai puternic, precum și o manevrabilitate îmbunătățită datorită schimbării acționărilor volanului.

Italienii au adaptat, de asemenea, Aspide pentru a lansa de la suprafață, creând sistemul de rachete antiaeriene navale Albatros și Land Skyguard. În anii 80, aceste rachete Aspide au fost achiziționate de Spania și integrate într-un complex localizat numit Toledo, numit și Spada, după numele lansatorului.

caracteristici și caracteristici ale Aspide

Racheta Aspide în versiunea sol-aer în prima versiune are o rază de zbor de aproximativ 12 km și o altitudine maximă de ținte de până la 5,5-6 km. deoarece racheta are un cap de localizare radar semi-activ, stația de la sol trebuie să iradieze constant ținta. Dar, spre deosebire de alte sisteme, radarul de iluminare este plasat chiar pe lansator, ceea ce vă permite să trageți simultan la mai multe ținte.

 foto: vehiculosmilitaresfoto: vehiculosmilitares

Pentru a detecta țintele în primele versiuni ale complexului, se folosește radarul Skyguard, dezvoltat în anii 70 în colaborare cu compania elvețiană Oerlikon Contraves și suedezul Ericsson. Are capacitatea de a detecta ținte la o distanță de până la 20 km, iar în timpul dezvoltării, accentul principal a fost pus pe lucrul la ținte de joasă altitudine.

Acest radar a fost conceput pentru a controla tunurile antiaeriene de 35 mm din seria GDF, astfel încât acestea au devenit logic parte a complexului spaniol Toledo. Prin urmare, când vine vorba de sistemul de apărare aeriană Aspide din Spania, vorbim despre un complex care are două lansatoare pentru patru rachete Aspide în fiecare, precum și două tunuri antiaeriene GDF.

Acestea din urmă au două butoaie duble cu un calibru de 35 mm, permițând focul efectiv la o distanță de până la 3,5-4 km, iar rata de foc este de până la 1100 de runde pe secundă. Acest sistem de artilerie este baza pistolului autopropulsat antiaerian Gepard, pe care Ucraina încă nu îl va primi din Germania.

Dar Spania în anii ‘ 90 a actualizat o parte din sistemele sale de apărare aeriană. În special, se știe despre înlocuirea radarului Skyguard pe unele sisteme cu Skydor (de asemenea de la Oerlikon), care aparține deja radarului digital al generației moderne și este, de asemenea, combinat cu o stație de imagistică termică. Raza de detecție țintă a radarului Skydor, conform diferitelor surse, este de până la 40-60 km.

În plus, complexul a fost actualizat prin integrarea unei versiuni mai noi a rachetei Aspide, care a permis creșterea intervalului la 25 km, nu există date privind altitudinea țintelor. Dar, cel mai probabil, putem vorbi despre creșterea înălțimii maxime a daunelor la 7-9 km. SAM cu astfel de actualizări a fost numit Spada 2000 și aparține deja clasei de rază scurtă-medie.

Astfel, cel mai probabil, Spania este gata să transfere vechile versiuni ale complexelor. Din păcate, este puțin probabil ca capacitățile lor să fie suficiente pentru a distruge aeronava armatei ruse, dar sunt destul de capabile să-și consolideze apărarea împotriva rachetelor de croazieră.

caracteristicile sistemului de Rachete Antiaeriene Aspide în versiunea SHORAD

ați putea fi, de asemenea, interesat de:

ajutați proiectulSusțineți-ne

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.